Nagyvilág

A Hezbollah is fürtös bombákkal támadott

A Hezbollah libanoni síita szervezet is bevetett úgynevezett fürtös bombákat, pontosabban rakétákat lakott települések ellen az Izraellel vívott nyári háborúban – közölte a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogvédő szervezet.

A szervezet Izraelt már pellengérre állította e betiltott fegyver használatáért. A csütörtöki jelentés szerint az izraeli rendőrség több mint száz esetet dokumentált, amikor a Hezbollah ilyen töltetű rakétákat lőtt ki izraeli célpontokra. A Hezbollah még nem kommentálta a jelentést.

A fürtös bombák becsapódáskor kisebb tölteteket szórnak szét, amelyekből azután egyenként több száz golyó repül szét kis magasságban. Egy másik válfajuk a becsapódáskor a földbe süllyed, és aknaként működik tovább, azaz jóval később is képes életeket kioltani vagy megcsonkítani az embereket. Használatukat a nemzetközi jog tiltja lakott térségben.

A Human Rights Watch szerint a Hezbollah kínai gyártmányú, 122 milliméteres rakétákat használt, amelyekben 39 kisebb töltet van, ezekből terítik be a környéket a golyók százai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik