Nagyvilág

Az ENSZ új főtitkára figyelmeztette Észak-Koreát

Az ENSZ megválasztott főtitkára óva intette Észak-Koreát egy újabb kísérleti atomrobbantástól, mert a nemzetek közössége sokkal szigorúbb választ adna egy ilyen lépésre.

Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter, aki január 1-jén veszi át az ENSZ-főtitkári posztot Kofi Annantól, kijelentette, hogy Észak-Koreának eleget kell tennie a Biztonsági Tanács határozatának, és nem szabad a helyzetet tovább bonyolító lépéseket tennie. „Ha Észak-Korea további kísérleteket hajt végre, a nemzetek közösségének válasza sokkal szigorúbb lesz” – mondta a diplomata a szöuli repülőtéren, ahol megismételte, hogy ENSZ-főtitkárként el kíván majd látogatni Phenjanba.

Észak-Korea október 9-én hajtott végre kísérleti föld alatti atomrobbantást, és emiatt a Biztonsági Tanács a múlt hét szombatján elfogadott 1718-as számú határozatában kemény gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi és diplomáciai szankciókkal sújtotta az országot.

A BT felszólította Phenjant, hogy álljon el minden esetleges további kísérlettől, maradéktalanul ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon számolja fel valamennyi nukleáris fegyverét, nukleáris és rakétaprogramját, és folytassa azokat a tárgyalásokat, amelyeket az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea kezdett vele azzal a céllal, hogy rávegye atomprogramjának a feladására.

Ban Ki Mun csütörtökön folytat megbeszélést Condoleezza Rice amerikai és Aszo Taro japán külügyminiszterrel, akik délután érkeznek meg Tokióból Szöulba. Az amerikai diplomácia vezetője a Japánt, Dél-Koreát, Kínát és Oroszországot felölelő körútjának első állomásán, Tokióban ugyancsak arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy sokkal szigorúbb szankciókra számíthat, ha újabb atomrobbantást hajt végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik