Nagyvilág

4,2 millió gyermeket tett árvává az AIDS Afrikában

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint mintegy 4,2 millió gyermek vesztette el szüleit az AIDS-betegség következtében Nyugat- és Közép-Afrikában, és ezekre az árvákra mindeddig nagyon kevés figyelmet fordítottak.

Nyugat- és Közép-Afrikai 24 országban mintegy 680 ezer gyermek fertőződött meg a gyógyíthatatlan betegséget előidéző HIV-vírussal vagy betegedett meg máris az AIDS-ben. A 600 ezer szeropozitív várandós anyának mindössze 1,3 százaléka részesül antiretrovirális kezelésben, amelyre azért van szükség, hogy megakadályozzák a magzat megfertőződését – derült ki egy Dakarban tartott nemzetközi konferencián, amelyen a járvány által közvetlenül vagy közvetve érintett gyermekek jobb ellátásának lehetőségeit vitatták meg.

Tavaly újabb több mint 220 ezer gyermek fertőződött meg, 170 ezer pedig meghalt a betegségben – mondta el Esther Guluma, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai regionális irodájának vezetője. Meskerem Grunitzky-Bekele, az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) regionális igazgatója rámutatott, hogy a gyermekek képezik a járvány rejtett oldalát, még azokban az országokban is, amelyekben nem olyan elterjedt a betegség.

A népességnek ez a része valóban nem jut hozzá a szükséges gyógykezeléshez, és nem terjednek ki rá a megelőzést szolgáló programok. Sosthene Bucyana, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) nyugat-afrikai ügyekben illetékes munkatársa kiemelte, hogy az anyagi források megvannak, de a gyermekek eddig nem álltak a figyelem előterében.

Az AIDS/HIV elleni küzdelemben részt vevő civil szervezetek maguk is elismerik, hogy a gyermekeket célzó akcióik jelentéktelennek minősíthetőek.

Ezzel a helyzettel szemben a tanácskozás résztvevői – az UNICEF, az UNAIDS, a Világélelmezési Program és több nem kormányzati szervezet – szerdán közzétett nyilatkozatukban a civil szervezetekkel való együttműködés megerősítését szorgalmazták, hogy megfelelő módon gondoskodjanak az AIDS/HIV által érintett gyermekekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik