Nagyvilág

Szabadon engedtek egy volt náci háborús bűnöst

Az amerikai szövetségi hatóságok szabadlábra helyeztek a hét elején egy 81 éves nyugdíjas szerszámkészítőt, miután nem találtak olyan országot, amely a volt náci háborús bűnöst befogadta volna.

Az igazságügyi minisztérium a Detroit Free Press című lap értesülései szerint közölte: hétfőn szabadon engedték Leprichet, miután Románia, Magyarország és Németország elutasította a befogadását. Leprich 2003-ban került börtönbe, miután megtalálták családjának a Detroittól mintegy 32 kilométerre fekvő Clinton Township nevű településen lévő házában lévő rejtekhelyen.

Leprich német kisebbségi családban született a romániai Petelében (Petelea, régi nevén Birk) 1925-ben. 1943-44-ben az ausztriai Mauthausenben fegyveres őr volt a náci rendszer elitalakulatának számított Waffen SS szolgálatában. 1952-ben az Egyesült Államokba vándorolt ki, és 1958-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, de 1986-ban megvonták azt tőle, mert egy bírósági eljárás során fény derült háborús múltjára.

A cincinnati fellebbviteli bíróság januárban jóváhagyta a Johann Leprich amerikai állampolgárságtól való megfosztására vonatkozó korábbi bírósági döntést. Szeptember 18-án Leprich ügyvédje kérte a Michigan állambeli Grand Rapids-i járásbíróságot, engedjék szabadon Leprichet. Az ügyvéd egy 2001. évi legfelsőbb bírósági döntésre hivatkozott, amely elrendelte azok szabadon bocsátását, akiket az állampolgárságtól való megfosztásuk után fél évvel nem utasítottak ki az országból.

A mauthauseni koncentrációs táborban mintegy 119 ezer embert gyilkoltak meg, közöttük politikai foglyokat, spanyol polgárháborús veteránokat, szovjet, holland, cseh hadifoglyokat és zsidókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik