Nagyvilág

Hadüzenetként tekint Phenjan a szankciókra

Agresszív közleményben reagált az ENSZ-szankciók kivetésére Észak-Korea. A kommunista vezetés hadüzenetnek tekinti a határozatot, mellyel kapcsolatban Kína bejelentette, hogy komolyan veszi, és alkalmazni fogja.

Hadüzenettel érnek fel az Észak-Koreára kivetett ENSZ-szankciók – közölte a phenjani kormány kedden, a büntetőintézkedésekre való első hivatalos reagálásában. Phenjan “könyörtelenül lesújt” azokra, akik arra használják az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, hogy megsértsék Észak-Korea szuverenitását – áll a kommunista ország külügyminisztériumának közleményében, melyet a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség ismertetett. Phenjan “határozottan elítélte” és “teljes egészében elutasította” az ENSZ BT szombaton elfogadott, Észak-Koreával szemben büntetőintézkedéseket bevezető határozatát. A kommüniké szerint kelet-ázsiai állam békét akar, de nem riad vissza a háborútól.

A nyilatkozat néhány órával az előtt látott napvilágot, hogy a pekingi külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Kína komolyan veszi, és alkalmazni fogja az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókat, de azért figyelemmel lesz a kereskedelmi szabályozásra és saját nemzeti törvényeire . Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kifejezte reményét, hogy Észak-Korea „párbeszéd útján” igyekszik megoldani az ügyet, „ahelyett, hogy olyasmit cselekedne, amely tovább élezné vagy rontaná a helyzetet”.

Aszo Taro japán külügyminiszter kedden közölte, hogy Japán kapott olyan információkat, amelyek szerint Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet hajthat végre, de a kínai külügyi szóvivő nem volt hajlandó kommentálni ezeket az értesüléseket. Dél-Koreában egy neve elhallgatását kérő illetékes közölte, felkészültek az újabb phenjani robbantásra, ugyanakkor nem észleltek arra utaló jelet, hogy egy ilyen kísérlet fenyegető közelségben lenne.

Az esetleges további észak-koreai kísérletekről szóló hírekre a Dél-Koreában tárgyaló orosz kormányfő is reagált. Mihail Fradkov azt mondta: Phenjan nem fog újabb atomkísérletet végezni, de nem is kellene neki, mert az, mint mondta, „csak még bonyolultabbá tenné a helyzetet”. Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter úgy nyilatkozott, nem zárja ki egy második észak-koreai atomkísérlet lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik