Nagyvilág

Peking és Szöul vonakodik egyes szankciók végrehajtásától

Ausztrália megtoldotta a BT Phenjan elleni szankcióit, Dél-Korea és Kína ugyanakkor biztonságpolitikai okokra hivatkozva húzódozik az egyik büntetőintézkedés végrehajtásától két nappal azt követően, hogy az ENSZ szankciókat léptetett életbe Észak-Korea ellen.

Ausztrália megtoldotta hétfőn a Biztonsági Tanács Phenjan elleni szankcióit egy saját büntetőintézkedéssel, miközben Dél-Korea és Kína vonakodik részt venni az egyik büntetőintézkedés végrehajtásában.

Ausztrália kitiltotta kikötőiből az észak-koreai hajókat. Alexander Downer külügyminiszter jelentette be hétfőn Canberrában ezt az intézkedést, jelezve, hogy a lépés része annak a válasznak, amelyet Ausztrália ad az Észak-Korea által október 9-én bejelentett kísérleti atomrobbantásra. Hozzátette: Ausztrália alkalmazni kívánja Phenjan ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által szombaton elfogadott szankciókat is.

Biztonsági kockázatra figyelmeztetnek

Dél-Korea jelezte hétfőn, hogy biztonsági kockázatot lát az Észak-Korea ellen elfogadott szankciókban. Jun Te Jang, az elnöki hivatal szóvivője adott hangot ennek a szöuli aggodalomnak. Kifejtette: a dél-koreai kormány törvénytelennek tartja az észak-koreai atomprogramot, s úgy véli, hogy Phenjan nukleáris tevékenysége súlyos fenyegetés a nemzetközi rendre nézve, ezért mindent meg kíván tenni a maga részéről Észak-Korea atomarzenáljának felszámolásáért. Ám az nemkívánatos, hogy az e célt szolgáló erőfeszítések növeljék a térségben a biztonsági és gazdasági kockázatokat – tette hozzá.

Az elnöki szóvivő nem fejtette ki részletesen, hogy konkrétan mely büntetőintézkedésekben lát biztonsági és gazdasági kockázatokat. Megfigyelők emlékeztetnek: Szöul több ízben egyetértését fejezte ki azzal a gondolattal, hogy meg kell büntetni Phenjant kísérleti atomrobbantásáért, de egyúttal jelezte: vonakodik részt venni az észak-koreai tengerjáró hajók feltartóztatásában és átkutatásában.


Az ENSZ BT elrendelte szombati határozatában az észak-koreai kikötőkből induló és azok felé tartó hajók feltartóztatását és átvizsgálását azzal a céllal, hogy a nemzetközi közösség ellenőrizhesse, nem juttatnak-e ki a kelet-ázsiai kommunista országból nukleáris eszközöket és anyagokat, illetve nem visznek-e be oda tömegpusztító fegyverek gyártására alkalmas eszközöket és anyagokat. Szöul attól tart, hogy az észak-koreai hajók feltartóztatása és ellenőrzése nagyszabású fegyveres konfliktus kirobbantója lehet a térségben.

Kína aggályai

Washington elvárja Kínától az Észak-Korea ellen hozott ENSZ-szankciók végrehajtását – jelezte hétfőn az Egyesült Államok tokiói nagykövete. Thomas Schieffer hangsúlyozta újságírók előtt, hogy Kína maga is megszavazta a büntetőintézkedéseket, és támogatását ígérte azok végrehajtásához. Szavukon kell fogni a kínai vezetőket – mondta, arra reagálva, hogy Szöulhoz hasonlóan Peking is jelezte korábban: nem szívesen venne részt az észak-koreai hajók feltartóztatásában és átkutatásában.

Thomas Schieffer nagykövet figyelmeztette ugyanebben a nyilatkozatában az észak-koreai vezetőket, hogy nem elég visszatérniük a hatoldalú tárgyalásokhoz, vállalniuk kell a hatoldalú tárgyalásokon megkötött 2005. szeptember 19-i egyezség végrehajtását is, máskülönben szó sem lehet a szankciók visszavonásáról. Phenjan vállalta a szeptember 19-i megállapodásban, hogy biztonsági garanciák és gazdasági kedvezmények fejében leállítja atomfegyverprogramját.

Phenjan megerősíti hadseregét

Két nappal a szankciókról hozott BT-határozat után Észak-Korea kilátásba helyezte hadseregének megerősítését. A rendszer második legbefolyásosabb embere, Kim Jong Nam, a Legfelsőbb Népi Gyűlés elnökségének elnöke nem említette ugyan az ENSZ-büntetőintézkedéseket, de megfigyelők szerint egyértelműen a szankciókra reagált az észak-koreai televízióban közölt nyilatkozatával. Mint mondta, “kiemelten kezeljük a hadsereg fejlesztését, hogy megvédjük ideológiánkat, rendszerünket”. Szavai szerint Észak-Korea “győzelmet fog aratni az Egyesült Államok felett” a két ország “történelmi konfrontációjában”.

Ban Ki Mun következő ENSZ-főtitkár, jelenlegi dél-koreai külügyminiszter kész Phenjanba utazni és találkozni Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel. Ban a Le Monde című francia lapnak adott nyilatkozatában jelezte ezt a hajlandóságát, hangsúlyozva, hogy szó sincs Kim Dzsong Il hatalmának és rendszerének legitimizálásáról, csupán annyi lenne a célja phenjani vizitjének, hogy közvetítsen egy tárgyalásos rendezési folyamatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik