Nagyvilág

Erős földrengés Hawaiin

Erős földrengés és utórengések sorozata rázta meg vasárnap a Hawaii-szigeteket, megrémítve a lakosságot és a turistákat. Az infrastruktúrában jelentős anyagi károk nem keletkeztek, de az áramszolgáltatás szinte mindenhol szünetel.

Az amerikai földtani intézet 6,6-es, a csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ pedig 6,5-es erejűnek mérte a helyi idő szerint vasárnap reggel 7 óra 7 perckor bekövetkezett földrengést, amelynek epicentruma Honolulutól 246 kilométerre délkeletre, a Hawaii (Big) szigeten fekvő Kailua Kona várostól pedig 16 kilométerre észak-északnyugatra volt. Több utórengés követte a földmozgást, ezek közül az első ereje elérte az 5,8-es fokozatot.

Linda Lingle, Hawaii szövetségi állam kormányzója közölte, hogy nem kapott jelentést személyi sérülésről és jelentősebb anyagi kárról. A CNN amerikai hírtelevízió mindazonáltal úgy tudja, hogy több kórházban láttak el törött végtagokkal vagy vágási sérülésekkel jelentkező betegeket.

Több helyütt voltak földcsuszamlások, sziklafalak omlottak le, kövek kerültek az országutakra. Egyes épületekben kitörtek az ablakok, Konában pedig megrongálódott egy kórház, amelynek betegeit biztonsági megfontolásból evakuálták.

A kiterjedt áramszünet miatt a repülőterek fogadják ugyan az érkező járatokat, de nem indítanak útnak repülőket. A kikötésre készülő luxushajókat arra kérték, hogy folytassák útjukat, illetve a már ott tartózkodó hajókat utasaik összegyűjtésére kérték.

A kormányzó felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthon, és a helyzet normalizálásáig ne használják autóikat. Bár a kommunikációs hálózatok működnek, nehéz telefonálni, így a lakosságot arra is megkérték, hogy csak szükség esetén telefonáljanak.

A Csendes-óceánban fekvő Hawaii-szigetek nyolc nagy és tucatnyi kisebb szigetből áll, mind vulkanikus képződmény. A földrengést a szigetcsoport minden tagján észlelni lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik