Nagyvilág

102 halott a Srí Lanka-i merényletben

Srí Lanka északkeleti részén a dél-ázsiai ország történetének eddigi legsúlyosabb öngyilkos merényletére került sor hétfőn. A robbantást tamil lázadók hajtottak végre a haditengerészet egyik konvoja ellen.

A robbanás – amelyben százkét katona vesztette életét és százötven megsebesült – a Dambulla városa közelében fekvő Digampatana faluban történt, ahol a Srí Lanka-i haditengerészet mintegy húsz autóbusza gyülekezett, hogy a keleti parti Trincomalee haditengerészeti támaszpontjára vonuljon – közölte a rendőrség. A rendőrök gyanúja szerint a robbantást teherautóba rejtett pokolgéppel hajtották végre. A védelmi minisztérium közlése szerint mintegy 340 haditengerész tartózkodott a közelben a detonáció pillanatában.

“A fegyvertelen tengerészek elleni barbár támadás” azt bizonyítja, hogy a Tamil Eelam Felszabadó Tigriseinek (LTTE) nem áll érdekében a béke – vélekedett a védelmi ügyekben illetékes kormányszóvivő, Kehelija Rambukvella. A kormány és a rendőrség a tamil tigriseket gyanúsítja a merénylettel, de a támadás elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

A LTTE lázadószervezet és a kormány képviselői a tervek szerint október 28-án és 29-én újabb béketárgyalási fordulót tartanak Genfben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik