Nagyvilág

Nagykoalíció is lehet Csehországban

Jirí Paroubek volt cseh miniszterelnök és a júniusi választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke nem zárja ki, hogy Csehországot a jelenlegi belpolitikai patthelyzetből egy polgári demokrata-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány vezesse ki, amely két évig lenne hatalmon.

Mirek Topolánek, ügyvezető kormányfő és a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke viszont úgy véli, hogy a nagykoalíció lehetetlen, mert azt a két párt tagságának többsége és a választók is elutasítják. Leszögezte: számára a nagykoalíció, mint a jelenlegi helyzet megoldása most elfogadható.

“Meglehet, hogy a párttagok ezt nem akarják, de nekik is ugyanolyan felelőssége van az országért, mint nekünk kettőnknek, Topolánek úr” – jelentette ki a közszolgálati Cseh Televízió vasárnapi vitaműsorában Paroubek. Ő maga ebben a kormányban nem vállalna szerepet, mert korábban személyesen ellenezte a nagykoalíciót.

“A kormányt ebben az esetben szociáldemokrata kollégáimra hagynám, és más alkotmányos tisztséget vállalnék és megmaradnák a párt elnökének” – fejtette ki Paroubek. Úgy vélte, hogy egy ilyen nagykoalíció semmiképpen sem lenne a választók elárulása, és a legfontosabb az lenne, hogy egy ilyen kormány stabil lehetne és elvezethetné az országot egy előrehozott választásig. Erre azonban nem elhamarkodva, a jövő év tavaszán, hanem legalább két év múlva és nyugodt körülmények között kerülhetne sor.

Csehországban azután alakult ki belpolitikai patthelyzet, hogy a júniusi választás eredménye alapján a baloldalnak és a jobboldalnak egyaránt száz-száz mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, minek következtében az egyik oldal sem tudja előzetes politikai megállapodás nélkül leszavazni a másikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik