Nagyvilág

Eisenhower és Hruscsov is ott volt az ’56-os konferencián

Dwight Eisenhower egykori amerikai elnök unokája és Nyikita Hruscsov volt szovjet pártvezető fia részvételével az 1956-os lengyel és magyar felkelésnek szentelt emlékkonferenciát rendeztek szombaton az amerikai Virginia államban.

Neves történészeket, diplomatákat és kormányzati tisztviselőket hívtak meg a tanácskozásra, amelyet a Washingtontól húsz mérföldre fekvő Lorton középiskolájában rendeztek meg. A városban épülő Hidegháború Múzeuma a magyar és a lengyel nagykövetséggel, valamint más szervezetekkel együttműködve szervezte meg a nemzetközi konferenciát. “Azt hiszem, Magyarország a Washington és Moszkva közötti nagy hidegháborús sakkjátszma áldozatává vált” – mondta Szergej Hruscsov, az egykori pártvezér fia.

Szerinte Nyikita Hruscsov nagyon nehéz döntést hozott, amikor elrendelte a magyar felkelés leverését. Hruscsov ugyanúgy reformista volt, mint Nagy Imre, aki a kommunista táboron belül közismerten szovjetbarát volt, korábban Vologya álnéven a szovjet kémszolgálat, a KBG ügynökeként dolgozott. Szergej Hruscsov azt mondta, hogy Washington szabad kezet adott Moszkvának a forradalom eltiprására. Amerikai diplomaták magánbeszélgetések során világossá tették, az Egyesült Államok nem fog beavatkozni.

Washington számára végső soron a magyar forradalom leverése is győzelmet, propagandagyőzelmet ígért. David Eisenhower, a volt amerikai elnök unokája egyetértett abban, hogy a magyar forradalom története a hidegháborús környezetbe helyezve érthető meg. Azt mondta, Magyarország számára a függetlenség ötven évvel ezelőtt nem volt elérhető. A történész-politológus, a második világháború történetének szakértője emlékeztetett arra, hogy a hidegháborúban fennállt egy forró háború esélye az Egyesült Államok és a Szovjetunió között.

Eisenhower hangsúlyozta, hogy az ’56-os magyar forradalom megváltoztatta a hidegháború menetét. Nemcsak egy tragikus fejezet volt a magyar történelemben, hanem egyben lépés afelé, hogy Magyarország szabaddá váljon.

A konferencia meghívottai között volt a Marylandben élő Emery Tóth, vagyis Tóth Imre, aki 1956-ban Nagy Imre forradalmi kormányának tagja volt, az 56-ban disszidált ismert történész, Charles Gati (Gáti Károly), valamint Vásárhelyi Júlia újságíró, akinek apja, Vásárhelyi Miklós, a Nagy Imre-kormány szóvivője volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik