Nagyvilág

Az ’56-os szabadságharcot méltatta a pápa

Az 1956-os hősi népfelkelést és szabadságharcot méltatta a pápa a budapesti ünnepségekre küldött legátusához írt kinevező levelében XVI. Benedek pápa, emlékeztetve arra, hogy fél évszázada XII. Pius pápa együttérző lelkülettel kísérte imáival és vigasztalta szavaival a szabadságát védő magyar népet.

Joseph Ratzinger pápának Angelo Sodano bíboroshoz, nyugalmazott államtitkárhoz, a bíborosi kar dékánjához írt – még szeptember 23-án kelt, latinul megfogalmazott – levelét a hét végén hozta nyilvánosságra a Vatikán hivatalos honlapján a pápai sajtószolgálat. A pápát Sodano képviseli az október 22. és 23. között Budapesten sorra kerülő ünnepségeken.

Sodano bíborost Juliusz Janusz érsek, magyarországi apostoli nuncius, Piero Pioppo prelátus, a vatikáni államtitkárság tanácsosa és Mark Gerard Miles, a magyarországi nunciatúra titkára kísérik magyarországi útja során.

“Amint ötven esztendővel ezelőtt elődünk, XII. Pius pápa együttérző lelkülettel kísérte imáival és vigasztalta szavaival a szabadságát védő magyar népet, ugyanúgy szeretnénk most mi is nagy örömmel együtt ünnepelni azokon az ünnepségeken, amelyekkel rövidesen megemlékeznek majd Budapesten az ötvenedik évfordulón a hősi népfelkelésről és szabadságharcról – olvasható a pápai levélben. – Meg vagyunk ugyanis győződve arról, hogy az ilyen esemény javára szolgálhat e nemes nemzet és egész Európa hitének és egységének. Ezért szívesen fogadtuk Magyarország tiszteletreméltó elnökének, Sólyom Lászlónak a meghívását.”

“Minthogy azonban személyesen nem tudunk elmenni, szívesen és bizalommal ruházzuk rád e feladatot. Ezért jelen levelünkkel kinevezünk téged legátusunknak arra az ünnepélyes megemlékezésre, amelyre Budapesten október 22. és 23. napján Magyarország szabadságának megünneplése alkalmából sor kerül. Képviselj tehát bennünket, elnökölj az ünnepi szertartásokon, tolmácsold üdvözletünket megfelelő módon valamennyi jelenlévőnek, főképpen Magyarország elnökének, összes tisztségviselőjének és a lelkipásztoroknak; biztosítsd mindnyájukat jóindulatunkról, szeretetünkről és arról, hogy lélekben velük vagyunk” – írta XVI. Benedek pápa Angelo Sodanóhoz küldött, szeptember 23-i keltezésű levelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik