Külföld

Szavaznak a szankciókról

admin
admin

2006. 10. 14. 09:19

Oroszország és Kína újabb kifogásokat emelt az Észak-Koreáról szóló ENSZ biztonsági tanácsi határozattervezettel szemben, kétségessé téve a kelet-ázsiai ország ellen a hét eleji kísérleti atomrobbantás miatt szankciókat előirányzó dokumentum tervezett szombati elfogadását.

Mint az péntek éjjel diplomáciai forrásból ismertté vált, a határozattervezetet megvitató BT-ülést két órával későbbre halasztották – arra így közép-európai idő szerint este hat órakor kerül sor -, hogy az öt állandó BT-tagnak és Japánnak ennyivel is több ideje maradjon az egyeztetésre.

Mint kiszivárgott, az orosz ENSZ-küldöttség újabb utasítást kapott Moszkvából, amely szerint az orosz kormány nem szeretné, ha a határozat bármiféle utalást tartalmazna az ENSZ-alapokmány VII. fejezetére, elvben módot adva ezzel egy esetleges katonai fellépésre. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet meglepettségének adott hangot az orosz álláspont módosulása miatt. “Azt hittem, megállapodtunk arról, hogy szombat délelőtt szavazunk” – mondta.

Szergej Lavrov külügyminiszter Moszkvában a kínai elnök küldöttjével folytatott eszmecsere után úgy nyilatkozott, a határozati javaslat néhány eleme “megvitatásra és tisztázásra szorul”, s ezeken még “tovább kell dolgozni”. A kínai ENSZ-nagykövet pénteken a neki szegezett kérdésre, hogy Peking vétót emel-e szombaton a BT-ben, azt mondta, “ez a végleges szövegtől függ, ilyen pedig egyelőre nincs”.

John Bolton pénteken New Yorkban bejelentette, hogy a Biztonsági Tanácsban elvi megállapodás született az Észak-Koreáról szóló határozatról, s azt szombaton szavazásra bocsátják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.