Külföld

Darwin hazudott – egy lengyel politikus szerint

admin
admin

2006. 10. 14. 16:16

Hazugságnak tartja a darwini evolúciós elméletet Miroslaw Orzechowski lengyel oktatási miniszterhelyettes.

“Az evolúciós elmélet hazugság, tévedés, amelyet ügyeletes igazságként törvényesítettek” – hangoztatta a miniszterhelyettes, a szejm szélsőjobboldali képviselője a Gazeta Wyborcza szombati számában. Úgy ítélte meg, hogy az evolúció “egy hitetlen vénember gyáva elmélete, amelyet talán azért ötölt ki, mert vegetáriánus volt, és híján volt a belső tűznek”.

“Nem távolítjuk el az oktatási anyagból, de nem is hagyhatjuk vita nélkül, el kell végre kezdeni a teória kritikáját. Nem szabad hazugságot tanítani, mint ahogy a gonoszságot sem szabad jóságnak, a rusnyaságot pedig szépségnek feltüntetni” mondta.

Orzechowski a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligájának (LPR) a képviselője. A párt vezetője, Roman Giertych az oktatási miniszteri posztot tölti be a kormányban. A miniszter apja, Maciej Giertych lengyel EU-képviselő nemrég az Európai Parlamentben az evolúciós elméletet vitató összejövetelt rendezett azzal a mottóval, hogy Darwin tanítására nincsenek tudományos bizonyítékok. A lengyel oktatási miniszter egyelőre nem foglalt állást apja nézeteivel kapcsolatban.

Roman Giertych kinevezése májusban éles tiltakozásokat váltott ki Lengyelországban. Egy diákszervezet éppen szombatra hirdetett meg tüntetést a minisztérium épülete elé a tárca gazdájának távozását követelve.

Roman Giertych oktatásügyi miniszter a nyáron azzal kavart vihart, hogy hazaárulással vádolta meg az 1989-es nemzeti kerekasztal-tárgyalások ellenzéki résztvevőit, akik szerinte lepaktáltak a kommunista hatalom képviselőivel, s az összefonódás következményeit ma is szenvedi az ország.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.