Nagyvilág

Katonai csapás jár az újabb észak-koreai atomkísérletért

Új határozattervezet került péntekre virradóra az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely nem katonai jellegű szankciókat irányoz elő válaszul a bejelentett észak-koreai atomkísérletre, de egy újabb kísérlet esetén a katonai szankciók léphetnének életbe.

Az új határozattervezetben nem szerepel a valamennyi fegyverre vonatkozó Észak-Koreával szembeni embargó sem, csupán a nehézfegyver-eladást tiltja meg, ugyanakkor fenntartja azt a vitákat kiváltó rendelkezést, mely jogot ad minden nemzetnek ellenőrizni az Észak-Koreába tartó, vagy onnan induló teherhajókat, ha nem hagyományos fegyverzetek szállítása vagy eladása a gyanú.

A tervezet felszólítja Észak-Koreát, hogy teljesítse 2005. szeptemberi ígéretét, amelyben beleegyezett abba, hogy feladja nukleáris programját gazdasági segélyekért és biztonsági garanciákért cserébe, továbbá, hogy térjen vissza az általa tavaly november óta bojkottált hatoldalú pekingi tárgyalásokhoz.

Fenyegetés, szankció

Eközben Észak-Korea „szigorú ellenintézkedéseket” helyezett kilátásba Japánnal szemben arra az esetre, ha a szigetország újabb szankciókat vezetne be Phenjan ellen az általa bejelentett kísérleti atomrobbantás miatt. A phenjani fenyegetésről a Kyodo japán hírügynökség csütörtökön adott hírt, a Japánhoz fűződő viszony normalizálásért felelős észak-koreai nagykövet, Szong Il Ho szavaira hivatkozva, hozzátéve: a nyilatkozat szerdán hangzott el, még mielőtt Tokió bejelentette volna új büntető intézkedéseit. Ezek értelmében Japán fél évre megtiltotta Észak-Korea termékeinek importját, állampolgárainak japán területre lépését és hajóinak japáni kikötését. A japán vezetés várhatóan pénteken hoz végső döntést a szankciókról.

A nagykövet szerint Phenjan Japántól még inkább rossz néven veszi az ellene hozott szankciókat mint másoktól, mert Tokió még mindig „nem tette eléggé jóvá” a Koreai-félsziget 1910 és 1945 közötti gyarmatosítását, ezért az ellenintézkedéseknél ezt is figyelembe veszik majd. A konkrét ellenlépésekről Szong Il Ho csak annyit mondott: „akkor válnak majd világossá, ha meglátják. Soha nem szoktunk a levegőbe beszélni.” Phenjan nagy figyelemmel kíséri az új japán kormányfő, Abe Sindzo lépéseit, akinek közismert az Észak-Koreával kapcsolatos kemény álláspontja.

Japán és az Egyesült Államok szigorú büntetőintézkedések bevezetését szorgalmazza Észak-Koreával szemben. Washington azt szeretné, hogy BT-határozatban rendelkezzenek a szankciókról; a testület pénteken akár már szavazhat is a határozatról. Diplomáciai források szerint Kína mindazonáltal ellenzi, hogy súlyos büntetőintézkedéseket rendeljenek el.

Bush a kínaiakkal egyeztetett

George Bush amerikai elnök csütörtökön Washingtonban egyetértett Tang Csia-hszüan (Tang Jiaxuan) kínai elnöki különmegbízottal abban, hogy „erőteljes intézkedéseket” hozzanak Észak-Koreával szemben, válaszul a Phenjan által bejelentett kísérleti atomrobbantásra. A Fehér Ház szóvivője Bush és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök különmegbízottjának találkozója után kedvező jelnek minősítette, hogy „valamennyien” egyetértenek abban: a jelenlegi helyzetben ENSZ-határozatot kell elfogadni, s „erőteljes intézkedésekkel” (szankciókkal) kell előrelépni az ügyben.

A szóvivő megjegyezte: jóllehet az ENSZ Biztonsági Tanácsában köröztetett határozattervezetet a mostani megbeszélésen részleteiben nem vitatták meg, széles körű egyetértés mutatkozik abban, hogy erőteljes választ kell adni az észak-koreai kísérletre.

Egy másik fehér házi szóvivő elmondta, hogy Kína csak olyan szankciókat szeretne elfogadni, amelyek tömegpusztító fegyverek észak-koreai exportját büntetnék. A kínai különmegbízott a megbeszélésen egyúttal jelezte, Peking nagyra értékeli, hogy az amerikai elnök elkötelezte magát az észak-koreai kísérleti atomrobbantás nyomán előállt helyzet diplomáciai rendezése mellett.

Észak-Korea hétfőn jelentette be, hogy sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A válság rendezése érdekében valóságos „diplomáciai nagyüzem” indult be, a kínai államtanácsos is ennek részeként látogatott Washingtonba. Tang Csia-hszüan Bush elnökön kívül találkozott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel és Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadóval is, később pedig Christopher Hill-lel is megbeszélést folytat, aki az amerikai küldöttséget vezeti az észak-koreai atomprogramról folytatott – közel egy éve megrekedt – hatoldalú tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik