Nagyvilág

Észak-Korea: erősebb vízum-, gyengébb pénzügyi szankciók?

Új, a Biztonsági Tanácsnak szánt amerikai határozattervezetet kezdtek el köröztetni szerdán este az ENSZ-ben, amely a korábbi szankciók mellett beutazási tilalmat vezetne be a világban az észak-koreaiak számára, ugyanakkor enyhítene a pénzügyi szankciókon, valamint az észak-koreai teherhajók ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseken.

A tervezetben nem szerepelnek azok a japán követelések, amelyek megtiltanák észak-koreai hajók kikötését, vagy repülőgépeik leszállását a világ bármelyik országában. Washington ugyanis úgy véli, hogy ezek a követelések erős orosz és kínai ellenállásba ütköznének.

A hétfőn közzétett első tervezethez hasonlóan ebben is szerepel Észak-Korea elítélése a nukleáris kísérlet miatt, és a dokumentum felszólítja Phenjant: haladéktalanul térjen vissza a pekingi hatoldalú tárgyalásokhoz, és ne hajtson végre további atomkísérleteket vagy rakétateszteket. Indoklásképpen kihangsúlyozza, hogy a szankciókat a BT a korábbi felhívások észak-koreai semmibevétele miatt rendeli el. Egyúttal felhívást intéz valamennyi érintett félhez: erősítsék meg a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy mielőbb folytatni lehessen a tárgyalásokat a Koreai-félsziget valódi atommentesítése, valamint a térség békéje és stabilitása érdekében.

A tervezet leszögezi: az észak-koreai helyzet, különösen a bejelentett nukleáris kísérlet egyértelmű fenyegetést jelent a világ békéjére és biztonságára. Bár arra szólítja fel az ENSZ tagállamait, hogy akadályozzanak minden fegyvereladást vagy szállítást, valamint olyan anyagok és technológiák eladását Észak-Koreának, amely segítené Phenjant nukleáris vagy más tömegpusztító fegyver előállításában, ugyanakkor nem folyamodik az ENSZ-charta 7. fejezetéhez, amely a világbékét fenyegető országokkal szemben katonai akciót is lehetővé tesz. Ami az észak-koreai hajók ellenőrzését illeti, az új határozati javaslat szerint csak „szükséges esetben” kellene ilyent végrehajtani, például ha konkrétan illegális fegyverkereskedelmet akarnak megakadályozni.

Az Egyesült Államok reméli, mint azt John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet közölte, hogy már pénteken elfogadják az Észak-Korea elleni büntető határozatot a BT-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik