Nagyvilág

Japánt fenyegeti Észak-Korea

Észak-Korea "szigorú ellenintézkedéseket" helyezett kilátásba Japánnal szemben arra az esetre, ha a szigetország újabb szankciókat vezetne be Phenjan ellen az általa bejelentett kísérleti atomrobbantás miatt, miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) új, amerikai határozattervezetet köröztetnek az Észak-Korea elleni szankciókkal kapcsolatban.

A phenjani fenyegetésről a Kyodo japán hírügynökség csütörtökön adott hírt, a Japánhoz fűződő viszony normalizálásért felelős észak-koreai nagykövet, Szong Il Ho szavaira hivatkozva, hozzátéve: a nyilatkozat szerdán hangzott el, még mielőtt Tokió bejelentette volna új büntető intézkedéseit. Ezek értelmében, Japán fél évre megtiltotta Észak-Korea termékeinek importját, állampolgárainak japán területre lépését és hajóinak japáni kikötését. A japán vezetés várhatóan pénteken hoz végső döntést a szankciókról.

A nagykövet szerint Phenjan Japántól még inkább rossz néven veszi az ellene hozott szankciókat mint másoktól, mert Tokió még mindig “nem tette eléggé jóvá” a Koreai-félsziget 1910 és 1945 közötti gyarmatosítását, ezért az ellenintézkedéseknél ezt is figyelembe veszik majd. A konkrét ellenlépésekről Szong Il Ho csak annyit mondott: “akkor válnak majd világossá, ha meglátják. Soha nem szoktunk a levegőbe beszélni.” Phenjan nagy figyelemmel kíséri az új japán kormányfő, Abe Sindzo lépéseit, akinek közismert az Észak-Koreával kapcsolatos kemény álláspontja.
Japán és az Egyesült Államok szigorú büntetőintézkedések bevezetését szorgalmazza Észak-Koreával szemben. Washington azt szeretné, hogy BT-határozatban rendelkezzenek a szankciókról; a testület pénteken akár már szavazhat is a határozatról. Diplomáciai források szerint Kína mindazonáltal ellenzi, hogy súlyos büntetőintézkedéseket rendeljenek el.

Enyhébb tervezet

Az Egyesült Államok új, a Biztonsági Tanácsnak szánt határozattervezetet kezdett el köröztetni szerda este az ENSZ New York-i székházában. A tervezet a korábbi szankciók mellett beutazási tilalmat vezetne be a világban az észak-koreaiak számára, de enyhítene a pénzügyi szankciókon és az észak-koreai teherhajók ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseken. A tervezetben nem szerepelnek azok a japán követelések, amelyek megtiltanák észak-koreai hajók kikötését, repülőgépek leszállását a világ bármelyik országában. Washington úgy véli, hogy ezek a követelések erős orosz és kínai ellenállásba ütköznének.

A hétfőn közzétett első tervezethez hasonlóan az új szövegváltozatban is szerepel Észak-Korea elítélése a nukleáris kísérlet miatt és a dokumentum felszólítja Phenjant: haladéktalanul térjen vissza a pekingi hatoldalú tárgyalásokhoz és ne hajtson végre további atomkísérleteket vagy rakétateszteket.

Japán érdekek

Japán azt szeretné, ha az ENSZ Közgyűlése is elítélné az észak-koreai nukleáris kísérletet – közölték diplomáciai forrásból Tokióban. Japán, amely az egyedüli ország, amely nukleáris csapást szenvedett el, 1994 óta minden évben az ENSZ-közgyűlés elé terjeszt egy olyan határozattervezetet, amely a nukleáris fegyverek globális felszámolására szólít fel. A héten beterjesztett aktuális szövegváltozat – első ízben – név szerint is megemlíti Észak-Koreát. Ellentétben a Biztonsági Tanács határozataival, a közgyűlési határozatok pusztán szimbolikus jelentőségűek.

Japán felgyorsítja a szigetországot az észak-koreai ballisztikus és atomrakétáktól védő rakétavédelmi rendszer kiépítését – jelentette be Abe Sindzo miniszterelnök. Japánnak jelenleg gyakorlatilag nincs rakétavédelmi rendszere. Létrehozása érdekében a szigetország szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, amely már megkezdte az előkészületeket arra, hogy négy, Patriot elfogó rakétákat indító állomást telepítsen Okinava szigetére. Az Egyesült Államok júliusban, az észak-koreai rakétakísérleteket követően már bejelentette, hogy Patriot Advanced Capability-3 rakétákat helyezne el a Kadena légi bázison, valamint ugyanezen támaszpont fegyver- és lőszerraktárainak a közelében.

Háborús készülődés Dél-Koreában

Eközben a dél-koreai parlament határozatban kötelezte a kormányt arra, hogy tegyen “szigorú és módszeres” intézkedéseket Észak-Korea ellen, megtorlásul a kísérleti atomrobbantásért. A 150 támogató és 18 ellenszavazattal meghozott határozat szerint a kormánynak e lépéseket az Egyesült Államokkal és más országokkal együttműködve kell megtennie. A dokumentum felszólítja Észak-Koreát, hogy hagyjon fel atomprogramjával, és csatlakozzék az atomsorompó-szerződéshez.

A dél-koreai hadsereg a lehetséges nukleáris háborúra való felkészülés jegyében az új fenyegetéséhez igazítja reagáló képességeit az Észak-Korea által bejelentett atomfegyver-kísérlet után – közölte a dél-koreai vezérkar szóvivője. A Yonhap dél-koreai hírügynökség katonai illetékeseket idézve még szerdán azt jelentette, hogy a vezérkar a sürgősségi tervek felülvizsgálatát javasolta a kormánynak, valamint azt, hogy biztosítsanak Szöul számára olyan célfegyvereket, amelyek képesek megsemmisíteni nukleáris töltettel ellátott észak-koreai rakétákat.

A Dél-Koreába vezényelt amerikai haderő közben megkezdte egy Patriot rakétaállomás áttelepítését az ország délkeleti részén fekvő Kvandzsu város térségéből az északkeleti Tegu körzetébe. Az amerikai 8. hadsereg parancsnoksága szerint az átcsoportosítás a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok tervezett átszervezésének részét képezi. Észak-Korea már sokszor tiltakozott a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek, valamint repülőgépek elfogására és megsemmisítésére alkalmas Patriot rakéták dél-koreai jelenléte ellen, mondván hogy az az “Észak-Korea elleni amerikai offenzíva” előkészületei közé tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik