Külföld

Gyurcsány a brit munkaerőpiacról is tárgyalt Blairrel

admin
admin

2006. 10. 12. 08:35

Gyurcsány Ferenc a londoni ’56-os emlékkiállítás megtekintése előtt négyszemközti megbeszélést folytatott Tony Blairrel, ahol arról is beszéltek, hogyan érintette Nagy-Britannia munkaerőpiacát, miután azt megnyitotta az új csatlakozók – köztük Magyarország – előtt.

Gyurcsány Ferenc szerdán Tony Blair brit kormányfővel közösen megtekintette a brit parlament képviselői irodaházában berendezett 1956-os emlékkiállítást. Az ünnepi rendezvény után Gyurcsány magyar újságíróknak elmondta: a megemlékezés előtt 20-25 perces négyszemközti megbeszélést tartott Blairrel.

Ezen egyebek mellett szóba került, hogy a két ország milyen módon nyitja meg munkapiacát az új EU-belépők – Románia és Bulgária – előtt. A magyar kormányfő annak a véleményének adott hangot, hogy ezt a döntést „az összes körülmény figyelembevételével” kell meghozni, köztük annak figyelembevételével is, hogy „más országok mit csinálnak”.

Az MTI kérdésére, hogy akár ő, akár a brit miniszterelnök tett-e utalást a négyszemközti megbeszélésen a bolgár és román EU-csatlakozással kapcsolatos magyar és brit munkapiaci intézkedési tervekről, Gyurcsány határozott nemmel válaszolt.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb régi EU-tagállam, amely a legutóbbi, 2004-es bővítési forduló után azonnal, a csatlakozási szerződés biztosította átmeneti korlátozásokról lemondva megnyitotta munkapiacát az új tagállamok előtt.

A brit kormány annak idején azzal számolt, hogy évente 5-13 ezer tartós munkavállaló érkezhet a kelet-európai tagállamokból, a legutóbbi hivatalos adatok azonban azt mutatják, hogy az első két évben 400 ezernél több kelet-európai EU-állampolgár jegyeztette be munkavállalását Nagy-Britanniában.

A brit kormány már tett erős utalást arra, hogy a bolgár és a román munkavállalók előtt csak fokozatosan fogja megnyitni a brit munkapiacot.

A kétoldalú megbeszélésen szó esett a magyarországi belpolitikai fejleményekről is. Erről Gyurcsány azt mondta: ilyen típusú konfliktus esetén az a természetes, hogy miután a konfliktus részletei világossá váltak, a miniszterelnök visszatér a kormányzáshoz, mert nem töltheti minden napját az ellenzéki párttal való vitatkozással.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.