Nagyvilág

Raporton a dán nagykövet a Mohamed-videó miatt

Bekérették az indonéziai külügyminisztériumba kedden a dán nagykövetet, hogy tiltakozzanak egy videofelvétel ellen, amelyen dán fiatalok kigúnyolták Mohamed prófétát.

Kedden délután bekérettük Dánia nagykövetét, és aggodalmunkat fejeztük ki – közölte a muzulmán ország külügyminisztériumának szóvivője. Az elmúlt napokban több indonéziai vezető is figyelmeztetést intézett a dán kormányhoz az ügy miatt, és elítélte a videofelvételt. Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) szintén elítélte a videofelvételt, amelyen dán szélsőjobboldali fiatalok egymással versengve gúnyolják Mohamed prófétát.


A képsorok szerte a világban “megsértették a muzulmánok érzéseit”, akik ” aggodalommal figyelik, ahogy a nyugati értékek erodálódnak, szembesülve a provokációk és iszlámgyűlölő megnyilvánulások legutóbbi sorozatával” – állt a szervezet szóvivőjének a sajtóhoz eljuttatott közleményében. Az 57 tagállamot tömörítő OIC sajnálatosnak nevezte, hogy a dán közszolgálati tévé is közölt részleteket a felvételből.


A videofelvételt szélsőjobboldali dán fiatalok készítettek egy nyári táborban. Vislekedésüket elítélte a dán miniszterelnök is, hangsúlyozva, hogy cselekedetük „nem tükrözi a dán nép felfogását, a fiatal dánok véleményét az iszlámról”.


Az arab és muzulmán világban óriási felháborodást váltottak ki azok a karikatúrák, amelyek a Jyllands-Posten című dán politikai napilapban 2005. szeptember 30-án jelentek meg Mohamed arcai címen. A szatirikus rajzokat a Magazinet norvég újság január 10-én, majd az ügy miatt kirobbant, világméretűvé szélesedett botrány nyomán az európai – főleg nyugat-európai – sajtó a szólásszabadság nevében január végén, február elején szintén közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik