Nagyvilág

Nukleáris robbantást hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. Az Egyesült Államok provokációnak minősítette a robbantást, Japán a katonai erő bevetését is támogatná, Dél-Korea kemény válaszra készül, Kína megerősítette és elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség védelmi illetékesektől származó értesülése szerint a tesztet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy után (közép-európai idő szerint hajnali fél négy után) hajtották végre a Kildzsu város közelében, az ország északkeleti részén. Ro Mu Hjon dél-koreai elnök sürgős tanácskozásra hívta a szöuli kormány illetékes minisztereit. A phenjani külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantásra készül, de nem közölte annak tervezett időpontját.

A jelentés, amely szerint a kísérlet nyomán nem szivárgott ki sugárzó anyag, “történelmi eseményként” tálalta a tesztet, amely, mint írták, “örömmel tölti el” az észak-koreai hadsereget és a népet.

A dél-koreai földtani megfigyelő központ tudatta, hogy a Richter-skálán mért 3,6 fokozatú rengést észlelt az észak-koreai kísérlet bejelentett időpontjában. A központ kizárta, hogy a földmozgás természetes eredetű lett volna. Ro Mu Hjon dél-koreai elnök a kísérleti robbantás hírére sürgős tanácskozásra hívta a szöuli kormány illetékes minisztereit.

USA: provokáció

A Fehér Ház elítélte hétfőn az észak-koreai nukleáris kísérletet és az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését sürgette. Az amerikai elnöki szóvivő “provokációnak” minősítette a kísérleti atomrobbantást.

Az észak-koreai nukleáris fenyegetésről és az iráni atomprogramról tárgyalt egymással vasárnap telefonon a kínai és az amerikai külügyminiszter – közölte az Új Kína (Xinhua) hírügynökség. Li Csao-Hszing (Li Zhaoxing) és Condoleezza Rice telefonbeszélgetésének tartalmát nem ismertette részletesen jelentésében a hírszolgálat.

Tokió támogatja a katonai beavatkozást

A hivatalos dél-koreai látogatásra érkezett Abe Sindzo japán kormányfő “megbocsáthatatlannak” nevezte az észak-koreai nukleáris kísérletet hétfőn Szöulban. Abe, akinek szavait a Yonhap dél-koreai hírügynökség idézte, úgy vélekedett: össze kell gyűjteni az ügyről a lehető legtöbb információt, de mindenkinek meg kell őriznie hidegvérét.

Tokióban Siozaki Jaszuhisza kormányszóvivő közölte: ha megerősítést nyert az észak-koreai nukleáris kísérlet, Japán további szankciókat követel Phenjan ellen. Aszo Taro japán külügyminiszter közben konferencia-beszélgetést folytatott telefonon amerikai és dél-koreai kollégájával, Condoleezza Rice-szal, illetve Ban Ki Munnal. A japán diplomácia vezetője megismételte: Tokió támogatja az ENSZ-charta VII. fejezetének alkalmazását, amely a katonai erő beavatkozását is lehetővé teszi.


Dél-Korea kemény válaszra készül

Dél-Korea “kemény választ” fog adni az Észak-Korea által állítólag végrehajtott kísérleti atomrobbantásra – jelentette ki hétfőn Szöulban a dél-koreai elnök szóvivője. “Dél-Korea nem tűrheti el, hogy Phenjan atomkísérleteket végezzen” – tette hozzá Jun Tae Jang szóvivő, Észak-Koreára hárítva minden felelősséget a kísérlet következményeiért. Észak-Koreának azonnal fel kell hagynia nukleáris programjával, és vissza kell térnie az atomsorompó-szerződés keretei közé.


A dél-koreai geológiai kutatóintézet mérése szerint 550 tonna hagyományos TNT (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) robbanóanyag feszítőerejének felelt meg az észak-koreai kísérletben felrobbantott atomeszköz detonációja.

Dél-Koreában az ország vezérkari főnöke bejelentette, hogy riadókészültségbe helyezték az észak-koreai kísérleti atomrobbantás hírére hétfőn valamennyi dél-koreai haderőt.

Kína megerősítette és elítélte a nukleáris kísérletet

Kína megerősítette és elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet. Az Új-Kína hírügynökség bejelentésében a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség közleményére hivatkozott. Ezt követően tették közzé az állami televízióban a pekingi külügyminisztérium elítélő nyilatkozatát, mely szerint Kína “határozottan ellenzi” az atomkísérletet és reméli, hogy Észak-Korea visszatér a kínai fővárosban folyó hatoldalú tárgyalásokhoz. “Észak-Korea semmibe vette a nemzetközi közösség aggodalmait és szégyentelen módon nukleáris kísérletet hajtott végre. Az északkelet-ázsiai térség stabilitásának fenntartása valamennyi érintett fél közös érdeke” – hangsúlyozza a kommüniké.

A két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével az észak-koreai nukleáris programról folyó tárgyalások tavaly november óta holtponton vannak, mert Phenjan az ellene hozott amerikai pénzügyi szankciókra hivatkozva bojkottálja azokat. John Howard ausztrál kormányfő szerint földrengési adatok erősítették meg az észak-koreai nukleáris kísérletet. A miniszterelnök hétfőn az ausztrál parlament előtt nyilatkozott, de nem részletezte, hogy milyen adatokra hivatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik