Nagyvilág

A Time magazin szerint Fidel Castro haldoklik

Rákban szenved Fidel Castro kubai elnök a Time amerikai hírmagazin értesülése szerint. Az újság úgy tudja, a gyógyíthatatlan betegség végső stádiumba jutott a szigetország államfőjénél.

A 80 éves kommunista vezető, aki egy közelebbről nem ismertetett bélműtét miatt július végén – 47 év után – ideiglenesen átadta az államfői teendőket öccsének, Raúl Castrónak, valószínűleg sohasem foglalhatja el újra pozícióját – írta a Time szombati számában magas beosztású amerikai kormányzati illetékesekre hivatkozva. A lap szerint a vélekedést az amerikai titkosszolgálat is osztja, ennek ellenére könnyen lehet, hogy az értesülés tévesnek bizonyul.

Fidel Castro egészségi állapotáról számtalan híresztelés látott már napvilágot az elmúlt évtizedekben. Tim Burger újságíró, a Time-cikk egyik szerzője erre utalva azt mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak, hogy ezúttal megbízható adatok állnak rendelkezésre, ami miatt a feltevés “biztosan hitelt érdemel”.


Raúl Castro, az ország ideiglenes vezetője tagadta az amerikai lap értesülését, és kijelentette, hogy Fidel Castro napról napra jobban van. Jóllehet a júliusi műtét óta a kubai vezető többnyire ágyban van, az éjjeli szekrényén található telefonon egyre többször intéz hivatalos ügyeket – mondta Raúl Castro egy havannai konferencián a Time magazin cikkére reagálva.


Fidel Castro július óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Közvetlenül bélműtétje után az amerikai beavatkozás veszélyére hivatkozva államtitoknak minősítették a kubai vezető egészségi állapotát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik