Nagyvilág

Megölték a Putyin-ellenes újságírónőt

Agyonlőtték szombat délután Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónőt, a Kreml és a csecsen háború szókimondó bírálóját, akit a csecsenföldi demokrácia érdekében tett erőfeszítéseiért tavaly Stockholmban Olof Palme-díjjal tüntettek ki.
Az agyonlőtt újságírónő holttestét moszkvai lakóházának liftjében találta meg egy szomszédja szombat délután.

Politkovszkajának több könyve jelent meg hazájában és külföldön, és számos kitüntetést kapott. Rendszeresen publikált cikkeket arról, hogy a Kaukázusban robbanásveszélyes a helyzet, ellentmondva Vlagyimir Putyin orosz elnök normalizálódásról szóló értékeléseinek. A második csecsenföldi háború, amelyet Putyin indított 1999-ben (még miniszterelnökként), és amelynek embernyomorító borzalmairól Politkovszkaja évekkel az ádáz harcok lezárulása után, haláláig nem szűnt meg tudósítani, élesen szembeállította az újságírónőt az orosz elnökkel és biztonsági apparátusával.

Az 1958-as születésű Politkovszkaja 1980-ban szerzett újságíró diplomát a Lomonoszov egyetemen. 1999 nyarától a független, radikális Novaja Gazeta munkatársaként rendszeresen járta az észak-kaukázusi harci zónákat, kapcsolatba lépve csecsen felkelőkkel, menekültekkel és orosz katonákkal.
Mivel élvezte a csecsenek bizalmát, 2002 októberében tárgyalt a moszkvai Dubrovka-színházban nyolcszáz túszt ejtő gerillákkal. Az észak-oszétiai Beszlanba nem jutott el 2004. szeptember elején, a véres kimenetelű iskolafoglalás kezdetén, mert útközben mérgezést kapott, amiben a biztonsági szolgálatok kezét látta: ők keverhettek néhány napig ható mérget a repülőgépen elfogyasztott teájába.

Az újságírónő az utóbbi napokban a csecsenföldi kínzásokról szóló riporton dolgozott, amely a Novaja Gazeta hétfői számában jelent volna meg. Voltak nála bizonyítékok és fényképek is – mondta Vitalij Jarosevszkij főszerkesztő-helyettes az Eho Moszkvi rádiónak. Politkovszkaja csütörtökön egy olyan, csecsenföldi emberrablásokra vonatkozó peres eljárásról beszélt a Szabadság rádióban, amelyben Kadirov is szerepel, ő pedig tanú lesz.

Tavaly nyugaton több nyelven is megjelent, de Moszkvában csak angolul hozzáférhető, Putyin Oroszországa (Putin’s Russia) című könyvében így írt: “Nem állhatom őt az aljasságnál rosszabb gyakorlatiasságáért, a cinizmusáért, a rasszizmusáért, a hazugságaiért, a Dubrovka-színház ostrománál bevetett gázért, az ártatlanok lemészárlásáért, ami egész első elnöksége alatt tartott.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik