Külföld

Megbékélt Václav Havel és Václav Klaus?

admin
admin

2006. 10. 08. 17:05

Klaus cseh elnök ebédre hívta elődjét és ellenlábasát, Havelt 71. születésnapja alkalmából.

Václav Klaus és felesége a Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban, a cseh államfők hagyományos nyári rezidenciáján, fogadta elődjét és feleségét. Rövid ünnepség keretében az államfő és felesége gratuláltak Havelnek születésnapja alkalmából, majd a két házaspár együtt megebédelt.

Václav Havel és Václav Klaus, az 1989 novemberi csehországi rendszerváltás utáni időszak két legjelentősebb meghatározó egyénisége, sosem titkolta, hogy egymástól eltérően látják a világot, a társadalmat és a politikát. Havelhez szemmel láthatóan nem közeliek a Polgári Demokratikus Párt értékei, amelynek Klaus alapítója és továbbra is tiszteletbeli elnöke. Klaus ugyanakkor azt szokta Havel szemére vetni, hogy elnöksége idején második hatalmi centrumot csinált a Hradzsinból, nem híve a politikai pártoknak és megpróbálta az országban megvalósítani az úgynevezett “politikamentes politikát”, amelyben a civil szervezeteké lenne a vezető szerep.

A szövetségi csehszlovák állam szétesése és az önálló Csehország megszületése utáni első időszakban, tehát 1992 és 1996 között, amikor Havel államfő és Klaus kormányfő volt, a két politikus rendszeresen hetente találkozott, s Klaus tájékoztatta Havelt a kormány tevékenységéről. Havel később lemondta a találkozókat, mert szerinte Klaus ezeket mindig arra használta fel, hogy “valamiért letolja őt”.

Václav Havel 13 évi elnöksége után 2003 februárjában vált meg az államfői tisztségtől. Utóda Václav Klaus lett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.