Nagyvilág

Megbékélt Václav Havel és Václav Klaus?

Klaus cseh elnök ebédre hívta elődjét és ellenlábasát, Havelt 71. születésnapja alkalmából.

Václav Klaus és felesége a Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban, a cseh államfők hagyományos nyári rezidenciáján, fogadta elődjét és feleségét. Rövid ünnepség keretében az államfő és felesége gratuláltak Havelnek születésnapja alkalmából, majd a két házaspár együtt megebédelt.

Václav Havel és Václav Klaus, az 1989 novemberi csehországi rendszerváltás utáni időszak két legjelentősebb meghatározó egyénisége, sosem titkolta, hogy egymástól eltérően látják a világot, a társadalmat és a politikát. Havelhez szemmel láthatóan nem közeliek a Polgári Demokratikus Párt értékei, amelynek Klaus alapítója és továbbra is tiszteletbeli elnöke. Klaus ugyanakkor azt szokta Havel szemére vetni, hogy elnöksége idején második hatalmi centrumot csinált a Hradzsinból, nem híve a politikai pártoknak és megpróbálta az országban megvalósítani az úgynevezett “politikamentes politikát”, amelyben a civil szervezeteké lenne a vezető szerep.

A szövetségi csehszlovák állam szétesése és az önálló Csehország megszületése utáni első időszakban, tehát 1992 és 1996 között, amikor Havel államfő és Klaus kormányfő volt, a két politikus rendszeresen hetente találkozott, s Klaus tájékoztatta Havelt a kormány tevékenységéről. Havel később lemondta a találkozókat, mert szerinte Klaus ezeket mindig arra használta fel, hogy “valamiért letolja őt”.

Václav Havel 13 évi elnöksége után 2003 februárjában vált meg az államfői tisztségtől. Utóda Václav Klaus lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik