Nagyvilág

Teherán elleni szankciókat fontolgatnak a hatok

Iránnal szembeni esetleges bünbetőintézkedésekről tárgyalnak pénteken Londonban a hatok: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína képviselői.

Moszkva továbbra is ellenzi, hogy szankciókat hozzanak Irán ellen Teherán nukleáris programjának ügyében, s ragaszkodik a hat nagyhatalom közös erőfeszítéseinek folyatásához – írja a BBC.

Azt hiszem, hogy amíg ki nem használtuk az összes diplomáciai lehetőséget, a szankciók meghozatala szélsőséges lépés lenne – mondta Szergej Lavrov megerősítve a pénteki hatos találkozó hírét azután, hogy Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője eredménytelenül tárgyalt Teherán főtárgyalójával.

Az ENSZ BT-n belül nézetkülönbségek vannak arról, hogyan gyakoroljanak nyomást Teheránra vitatott atomprogramja leállításának ügyében. Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia a szankciók alkalmazása mellett van, míg Oroszország és Kína ellene.

Irán az ENSZ által kitűzött augusztus 31-ei ultimátum óta sem állította le urándúsító programját, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy szándékai békések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik