Nagyvilág

Átadja az EU az Egyesült Államoknak a légi utasok adatait

Az EU és az USA megállapodott arról, hogy megosztják egymással a légi utasok adatait, amelyek szükségesek a terrorizmus elleni ellenőrzésekhez - közölték pénteken diplomaták Luxembourgban.

A 2007 júliusáig érvényes, ideiglenesnek szánt megállapodás csütörtökön kezdődött, kilenc órás tárgyalásokat követően jött létre. A tagállamok kormányai várhatóan a jövő héten véglegesen jóváhagyják az egyezséget.


Átadják az adatokat

Az amerikai hatóságok 2003 óta követelik, hogy a légitársaságok – a terrorizmus elleni harc jegyében – 15 perccel az indulás előtt közöljék velük az Egyesült Államokba tartó utasaik számos személyes adatát. Az Európai Bizottság hozzájárult az adatközléshez, de az Európai Bíróság május 30-án törvénytelennek minősítette ezt a gyakorlatot.


Nem az adatok átadásának tényét kifogásolta a bíróság, hanem a megállapodás jogalapjának megjelölését. A bíróság ítélete nem tiltotta meg az adatátadás folytatását az állásfoglalásában megjelölt szeptember 30-i határidőig, így tehát a korábbi gyakorlat folytatódott mostanáig.


Franco Frattini, az Európai Unió bel- és igazságügyi kérdésekben illetékes biztosa úgy vélte, hogy az EU és az Egyesült Államok egymásnak megfeleltethető adatvédelmi előírásokat alkalmaz. Hozzátette: a most megkötött megállapodás alkalmas arra, hogy eloszlassa az Európai Parlamentnek az adatvédelem biztonságával kapcsolatos aggályait.


Egyre több adat lesz hozzáférhető


A pénteki ideiglenes rendezés értelmében az amerikai belbiztonsági minisztériumnak nem lesz automatikus joga a légitársaságok számítógépes adatbázisában tárolt adatok lekérdezéséhez, hanem kérnie kell ezeket az adatokat. Az amerikai vám – és határvédelmi ügynökség csak akkor adhatja tovább a légi utasok adatait más hatóságoknak, ha ezek az európaival “összehasonlítható adatvédelmi előírásokkal” rendelkeznek.


Az ügynökség nem nyújthat elektronikus hozzáférést a többi hatóságnak az adatbázisokhoz – nyilatkozta Frattini. Az EU és az Egyesült Államok 2007 júliusa után egy szélesebb tartalmú állandó megállapodással szeretné felváltani az ideiglenest, amely az abban foglalt 34-nél több adat megosztását tenné lehetővé – mondta Jonathan Faull, az EU illetékes főtárgyalója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik