Nagyvilág

Megölték az iraki al-Kaida új vezérét

Az iraki al-Kaida új vezérének haláláról számolt be csütörtökön egy arab tévécsatorna. Amerikai és iraki források ezt azonban cáfolták, mondván: egyelőre csak DNS-vizsgálatok folynak egy – Abu Ajjúb al-Maszrinak hitt – halott férfi azonosítása végett.

Az iraki kormányzatforrásra hivatkozó, dubaji székhelyű al-Arabíja hírtévé szerint a terroristavezetővel és három társával szerdán végeztek az amerikai erők a Bagdadtól nyugatra fekvő Hadíszában, amikor légi és szárazföldi támadást intéztek a férfi búvóhelyének hitt ház ellen.

Az Irakba vezényelt amerikai haderő és iraki kormányzati források nem erősítették meg a tévé értesülését. Barry Johnson amerikai katonai szóvivő újságíróknak nyilatkozva megerősítette a rajtaütés tényét, ám hangsúlyozta: jelenleg DNS-vizsgálatot végeznek egy megölt felkelő személyazonosságának megállapítása végett. Előfordulhat, hogy az áldozat valóban Maszri, de ebben egyelőre a koalíciós erők sem hisznek.

Abu Ajjúb al-Maszri, akit Abu Hamza al-Muhádzsir néven is ismertek, azután vette át az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának vezetését, hogy elődje, Abu Músza az-Zarkávi június hetedikén életét vesztette egy amerikai légi csapásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik