Nagyvilág

Vízumkényszer sújtaná az amerikai diplomatákat?

Az Európai Bizottság vízumkötelezettség bevezetését javasolja amerikai diplomatákkal szemben, mivel az Egyesült Államok továbbra is fenntartja a vízumkényszert az uniós tagállamokkal szemben.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió minden tagállama vezessen be vízumkötelezettséget az amerikai diplomatákra, válaszul arra, hogy Washington az EU kérése ellenére továbbra sem oldja fel minden uniós tagállammal szemben a vízumkényszert – közölte szerdán Brüsszelben egy bizottsági szóvivő.

Az EU bel- és igazságügy-miniszterei csütörtöki tanácsülésükön szintén napirendre tűzik a Görögországgal és – Szlovénia kivételével – a 2004-ben csatlakozott összes tagállammal szemben fenntartott vízumkényszert. Várhatóan támogatni fogják a bizottság javaslatát – mondta a szóvivő, Friso Roscam Abbing.

Az EU szerint ugyanis „többé nem érthető és nem elfogadható”, hogy az Egyesült Államok visszautasítja a vízumkötelezettség eltörlését ezekkel az országokkal szemben. Néhány tagállam – így Görögország és Szlovákia – már alkalmaz vízumkényszert amerikai diplomatákkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik