Nagyvilág

The Washington Post: a Bush-kormány elvesztette az iraki háborút

Több tényfeltáró riportkötet is arról számol be, hogy milyen alapvető hozzá nem értéssel irányította és vesztette el a Bush-kormány az iraki háborút - írta a The Washington Post szerdai szerkesztőségi kommentárjában.

Azokat a leküzdhetetlen gondokat, amelyekkel az amerikai csapatok ma Irakban szembenéznek, döntő mértékben Washington melléfogásai okozták. George Bush elnök egy nehéz küldetést egy szinte kivihetetlen küldetéssé változtatott – áll a The Washington Post című napilap kommentárjában.

Az újság szerint az amerikai közvélemény végre valós képet alkothat arról, hogy a kormány balfogásainak köszönhetően nem lehet egyszerű, rövid és békés az iraki átmenet. A bajok legfőbb okozója az volt, hogy Amerika felrobbantott egy nagyon összetett társadalmat, amelyet Szaddám Huszein három évtizedes brutális elnyomó hatalma tartott egyben.

A The Washington Post szerint a friss riportkötetekben az a közös, hogy mind arról számol be: hogyan győzedelmeskedett az ideológia és az önteltség a pragmatista szempontok felett. Az újság szerint George Bush egyik legnagyobb hibája az volt, hogy nem váltotta le Rumsfeldet több tanácsadójának ismételt javaslatára sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik