Nagyvilág

Új vezetők a román titkosszolgálatok élén

George Maior és Claudiu Saftoiu személyében hivatalosan is új emberek kerültek szerdán a két legfőbb román titkosszolgálat élére, miután a román parlament szenátusa és képviselőháza együttes ülésén elfogadta Traian Basescu államfő erre vonatkozó személyi javaslatát.

Az (ellenzéki) szociáldemokrata George Maior a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), az államfő tanácsadója és bizalmasa, Claudiu Saftoiu pedig a Külföldi Hírszerzés (SIE) vezetője lett, miután a honatyák többsége titkos voksolással megszavazta jelölésüket.

A két hírszerző szolgálat igazgatói széke azért üresedett meg, mert Radu Timofte (SRI) és Gheorghe Fulga (SIE) a terrorizmussal vádolt Omar Hajszam szíriai üzletember szökése után, július 20-án kénytelen volt lemondani tisztségéről. A SRI és a SIE új vezetője már le is tette hivatali esküjét. Ezt követően George Maior ígéretet tett, hogy politikai szempontból teljes mértékben semleges lesz. Saftoiu volt elnöki tanácsadó pedig arról biztosította a honatyákat, hogy „hithű románként” tevékenykedik a jövőben is.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a bukaresti Új Magyar Szónak még a szavazás előtt adott nyilatkozatában azt mondta: a titkosszolgálatok vezetőinek megválasztásakor nem a politikai szempontoknak kell dönteniük. Nem az a fontos, hogy milyen pártból származik a jelölt, hanem az, hogy milyen elvek vezérlik – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik