Külföld

Észak-Korea nukleáris kísérletre készül

admin
admin

2006. 10. 03. 12:41

Észak-Korea nukleáris kísérletet fog végrehajtani a"jövőben" egy keddi phenjani bejelentés szerint. Dél-Koreában megemelték kedden a biztonsági készültség szintjét az észak-koreai kísérlet bejelentésének hatására.

A phenjani külügyminisztérium közleménye szerint – amelyet a KCNA hivatalos északi-koreai hírügynökség tett közzé – a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság önvédelmi erejének megszilárdítása érdekében a jövőben nukleáris kísérletet hajt végre olyan körülmények között, amelyek teljes körűen szavatolják a biztonságot.

A dokumentumban nem közlik, mikor és hol kerül sor a kísérletre. Phenjan korábban már bejelentette, hogy rendelkezik nukleáris fegyverrel, de – az eddigi ismeretek szerint – nem hajtott végre nukleáris kísérletet, amivel igazolta volna állítását.


Dél-Koreában megemelték kedden a biztonsági készültség szintjét az észak-koreai kísérlet bejelentésének hatására. Az elnöki hivatal közleménye szerint a kormány konzultációkat kezdett számos olyan ország vezetőivel, amelyek szintén fenyegetve érzik magukat az észak-koreai atomkísérlettől. Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának vezetésével tartott rendkívüli kormányülésen megvitatták, milyen választ adjon Szöul erre az észak-koreai lépésre.


Az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov szerint “kizárólag békés, diplomáciai úton” szabad rendezni az észak-koreai és az iráni nukleáris problémákat. Lavrov egyébként az atomsorompó rendszer megsértésének meggátolását jelölte meg a fő feladatként, a nemzetközi partnerséget emelve ki mindkét atomprobléma megoldásának fontos eszközeként.


Abe Sindzo japán kormányfő elfogadhatatlannak nevezte és élesen elítélte a phenjani bejelentést. A nemzetközi közösséggel együttműködve Japánnak szigorú választ kell adnia egy ilyen, a békét fenyegető kísérletre – nyilatkozta. “Nagy-Britannia súlyosan provokatív lépésnek tekintene egy ilyen észak-koreai kísérletet, mert az növelné a feszültséget egy már amúgy is feszült térségben” – mondta Londonban a külügyminisztérium egy szóvivője.


A francia külügyminisztérium szóvivője aggodalmát hangoztatta, és felszólította a kelet-ázsiai kommunista államot, hogy másítsa meg elhatározását. George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hétfői telefonbeszélgetésen egyetértett abban, hogy Washingtonnak és Moszkvának közös álláspontot kell kialakítania az atomprogram körüli nemzetközi válságban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.