Nagyvilág

Kivégezte iskolás foglyait egy amerikai ámokfutó

Legkevesebb négy halottja van annak a lövöldözésnek, amely hétfőn tört ki egy túszszedő akció közben az amerikai Pennsylvania állam egyik iskolájában.

A CNN hírtelevízió jelentése szerint a Nickel Mines településen történt támadás az amis vallási közösség egyetlen tanteremből álló iskoláját érte, amelyben akkor éppen 15 – 6 és 13 év közötti – fiú, valamint 12 hasonló korú lány tartózkodott. A megyei halottkém szerint Charles Carl Roberts ámokfutó egy 32 éves teherautó-sofőr volt, aki már 45 perce tartózkodott az épületben, mire a rendőrséghez a riasztás megérkezett, egy automata pisztollyal és vadászpuskával elbarikádozta magát, és hat gyereket ölt meg. A rendőrök a helyszínen négy holttestet találtak.

Csak lányokat

A helyi rendőrség ugyanakkor sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a gyilkos, miután szabadon engedte a fiúkat, a táblához kötözte a kislányokat, majd közülük hármat főbe lőtt. Hét további személyt megsebesített, köztük többet súlyosan, majd magával is végzett.

A pennsylvaniai lövöldözés újabb tragikus eseménye az Egyesült Államokat egy hete sújtó, iskolák elleni támadássorozatnak. Múlt szerdán Colorado államban egy férfi hat diákot ejtett túszul egy középiskolában, majd lelőtte az egyik fogságában lévő lányt, és magával is végzett.

Pénteken Wisconsin államban egy gimnáziumi igazgatót lőtt le egyik 15 éves diákja. Az igazgató hétfőn belehalt sérülésébe. Hétfőn a Nevada állambeli Las Vegasban két iskolát is lezárt a rendőrség, miután olyan hírek terjedtek el, hogy egy diák a környéken fegyveres akcióra készül.

Bosszút akart állni

Az Egyesült Államokban az eddigi legsúlyosabb iskolai lövöldözés 1999. április 20-án tört ki a Colorado állambeli Littletonban, a Columbine középiskolában, amikor két, szélsőjobboldali nézeteket valló diák 12 társát és egy tanárát ölte meg. A hétfői pennsylvaniai ámokfutó a rendőrség szerint búcsúlevelet hagyott családjának, és abban azt írta, hogy egy 20 évvel korábbi sérelemért akar bosszút állni.

A svájci–német eredetű keresztény közösség tagjai elzárt faluközösségekben élnek, elvetik a modern gépeket, nem használnak gépkocsikat sem, és saját iskoláik vannak. Pennsylvaniában mintegy 50 ezren élnek. Egy helyi lakos elmondta a CNN-nek, hogy nincs saját rendőrségük, mivel gyakorlatilag nem történnek náluk bűntények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik