Nagyvilág

Eltérítettek egy török repülőgépet

Eltérítették kedden a Turkish Airlines török légitársaság Tiranából Isztambulba tartó járatát, amely az olaszországi Brindisiben szállt le. A két török géprabló megadta magát, senki sem sérült meg.

A géprablók görög légtérben kerítették hatalmukba a 107 utast szállító repülőgépet és azt Rómába akarták kényszeríteni, de az végül az “olasz csizma sarkán” lévő Brindisiben szállt le. A török NTV magántelevízió szerint a két légi kalóz tiltakozásnak szánta tettét a pápa jövő hónap végére tervezett törökországi látogatása ellen. Binali Yildirim török közlekedési miniszter azonban közölte, hogy a gépletérítők nem a pápa látogatása elleni tiltakoztak, hanem politikai menedékjogot akartak kérni az olasz hatóságoktól, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot Törökországban.

Salvatore Sciacchitano, az olasz polgári légiforgalmi hatóság vezérigazgató-helyettese azt mondta a TG Sky 24 tévének adott nyilatkozatában, hogy a légi kalózok nem viselkednek agresszíven az utasokkal szemben.


A géprablók azután hagyták el a gépet, hogy Brindisiben tárgyaltak az olasz hatóságokkal. Azt követelték, hogy jutassák el üzenetüket a pápához, és tegyék közzé a katolikus egyházfőt elítélő nyilatkozatukat.


Az olasz légiforgalmi hivatal szóvivője szerint a személyzettel együtt összesen 113 fő (107 utas és hatfős személyzet) tartózkodott a fedélzeten. Senki sem sérült meg. Nem világos egyelőre, hogy voltak-e fegyverek a légi kalózok birtokában.


Találkozni akartak a pápával


Négy F-16-os harci gép kísérte a görög légtérben az eltérített járművet, miután a személyzet jelezte a görög földi irányítóknak, hogy két idegen hatolt be a pilótafülkébe, és azt követeli tőle, hogy szálljon le Rómában, mert találkozni akarnak a pápával, és át akarnak adni neki egy üzenetet. A pilóta később engedélyt kért az olasz légiirányítóktól a Brindisiben történő leszállásra. Az olasz légtérben két olasz katonai gép vette át az utasszállító kísérését.


XVI. Benedek egy beszéde nagy vihart kavart nemrégiben a muzulmán világban. Arról a beszédéről van szó, amelyet bajorországi látogatásán, a regensburgi egyetemen tartott, s amelyben a felháborodott muzulmánok értelmezése szerint erőszakos vallásként jellemezte az iszlámot.


A tiranai Rinas repülőtér, ahonnan a később eltérített török gép felszállt, bezárt egy időre, s az albán hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket a légikikötőben és környékén – jelentette be Lulezim Basha albán közlekedési miniszter.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik