Nagyvilág

Csúszik az ítélet Szaddám ügyében

Mégsem lesz ítélethirdetés az eredetileg megjelölt október 16-i időpontban a Szaddám Huszein iraki exdiktátor és hét vádlott-társa ellen síitákkal szembeni véres leszámolás vádjával indított büntetőperben - közölte az ügyben eljáró bíróság szóvivője.

Az ötfős tanács ugyan összeül az eredetileg kitűzött időpontban, ám nem ítélethirdetésre, hanem – mint a szóvivő tájékoztatott – “a bizonyítékok áttekintésére”. A bírósági szóvivő – aki nem tudta megmondani, mikorra várható az ítélethirdetés -, közölte: a bírák annak függvényében, hogy elégségesnek találják-e az eddig összegyűjtött bizonyítékokat vagy sem, új tanúk meghallgatását is kezdeményezhetik.

A bíróság egyik névtelenséghez ragaszkodó magas beosztású tisztségviselője azt mondta, hogy október 16. után legkésőbb tíz napon belül sor kerülhet az ítélethirdetésre.

Szaddám Huszeint és a többi vádlottat fel is akaszthatják, ha bűnösnek találják őket az iraki Dudzsaíl falu 148 síita lakójának megölésében. A vád szerint a síiták a diktátor és környezete által elrendelt megtorló intézkedések áldozatai lettek. A megtorlást azután rendelték el, hogy 1982-ben Dudzsaílban sikertelen merényletet követtek el Huszein ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik