Nagyvilág

Nem indul bűnvádi eljárás Slota ellen

Ján Slota nem marasztalható el és nem vonható büntetőjogi felelősségre a magyarellenes kijelentésekért - így döntött az illetékes szlovák ügyész a rendőrségi vizsgálat alapján.

A jelenlegi szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke évek óta sértő kijelentéseket tesz a magyarokra és a romákra. Ján Slota leplezetlen magyarellenes megnyilvánulásaira reagálva az MKP augusztus 14-én – nemzetgyalázás bűntette címén – rendőrségi feljelentést tett a politikus ellen.

A SITA hírügynökség hétfőn közzétett értesülése szerint a rendőrség nem tesz bűnvádi indítványt Slota ellen, mert cselekedete nem minősül más nemzethez, más fajhoz vagy felekezethez tartozó személy elleni gyalázkodásnak. A szlovák hírügynökség érdeklődésére a szóvivő elmondta: a rendőrség megállapításait a kerületi ügyész nem találta elegendőnek ahhoz, hogy az MKP feljelentése nyomán bűnvádi eljárást kezdeményezzen Slota ellen.

A Magyar Koalíció Pártja egyelőre nem reagál a fejleményre, megvárja, amíg hivatalosan értesítik a feljelentés hiábavalóságáról – közölte Bugár Béla, az MKP elnöke. A magyar párt ezt követően jogászokkal konzultál majd arról, hogy a döntés ellen fellebbezzen-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik