Nagyvilág

Elhúzódik Castro felépülése

Elhúzódik a bélműtéten átesett Fidel Castro teljes felépülése – jelentette ki a kubai vezetővel szoros baráti viszonyt ápoló Hugo Chávez venezuelai elnök.

Chávez a venezuelai Barinas szövetségi államban hívei előtt – egy hétfői jelentés szerint – elmondta, hogy rendszeresen kap részletes tájékoztatást Fidel Castro egészségi állapotáról, a műtét utáni lábadozásáról. A venezuelai elnök megjegyezte, hogy Castro meglehetősen súlyos betegségen esett át, majd a kubai vezető szavait idézve hozzátette: „attól az autótól, amelyet már nyolcvan éve javítgatnak”, nem szabad gyors eredményeket várni.

A Castróval szoros barátságban lévő Chávez gyakorlatilag az egyetlen információs forrás a külvilág számára a kubai vezető egészségi állapotát illetően. Fidel Castro egy közelebbről nem ismertetett bélműtét miatt július 31-én ideiglenesen átadta az államfői teendőket öccsének, Raúl Castrónak, azóta pedig nem jelent meg a nyilvánosság előtt; jelenleg egy kórteremmé átalakított szobában lábadozik, távol tartva magát a politikától.

Közvetlenül a műtét után az amerikai beavatkozás veszélyére hivatkozva a kubai vezető egészségi állapotát államtitoknak minősítették.

Castro ez év augusztus 13-án töltötte be nyolcvanadik életévét, betegsége miatt azonban születésnapját hivatalosan csak decemberben ünneplik majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik