Nagyvilág

A baloldal győzött Ausztriában

Minden előrejelzés szerint minimális győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választásokon az eddig ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt. A kiegyenlített erőviszonyok nyomán elképzelhető, hogy marad a jelenlegi kormányzó koalíció, de nagykoalíció is alakulhat.

Minimális baloldali győzelem született vasárnap az ausztriai parlamenti választásokon, amelyeken az Alfred Gusenbauer vezette, eddig ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett az élen kevesebb mint 1 százalékos előnnyel az eddig kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) előtt.


Az ORF közszolgálati televízió szerint az Alfred Gusenbauer vezette szociáldemokraták (SPÖ) 35,8, míg a Wolfgang Schüssel kancellár vezette néppártiak (ÖVP) 35,3 százalékos eredményt értek el. Az ATV szerint a szociáldemokraták 35,6, míg a néppártiak 35 százalékos eredményt értek el. A belügyminisztérium szerint is a szociáldemokraták győztek 36,1 százalékkal a 35,8 százalékos eredményt elért néppártiakkal szemben.

Egy előrejelzést kivéve minden becslés szerint 5 párt jutott a parlamentbe, harmadik helyen a Jörg Haider által “elhagyott” Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), majd mögötte a Zöldek, valamint a Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) tömörülés.

A 183 tagú képviselőházban 94 mandátum kell a többséghez, a szociáldemokraták 69-72,a Zöldek pedig 19-20 mandátumra számíthatnak. Nagy a valószínűsége tehát, hogy e két párt nem tud kormányt alakítani, így egyre valószínűbb a jobb- és a baloldal két nagy pártjának nagykoalíciója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik