Külföld

Sikeres volt Blair beszéde

admin
admin

2006. 09. 30. 21:32

Egy hét alatt behozta jelentős népszerűségi hátrányát a konzervatívokkal szemben a brit Munkáspárt - mutatta ki egy friss felmérés.

Egy hét alatt behozta jelentős népszerűségi hátrányát a konzervatívokkal szemben a brit Munkáspárt, a Konzervatív Párt árnyékkormánya ugyanakkor – vállalva az ütközést a meredek adókönnyítést követelő pártbeli jobbszárnnyal – szombaton kizárta az adócsökkentési ígéreteket a következő választásokon, a közfinanszírozási szféra stabilitására hivatkozva.

A legnagyobb brit konzervatív napilap, a The Daily Telegraphban közzétett felmérés szerint a toryk két pontot veszítettek, a Munkáspárt ugyanakkor öt pontot nyert az e hét elején befejeződött éves Labour-kongresszus vége óta, és most mindkét nagy párt választói támogatottsága 36 százalékos.

A YouGov közvélemény-kutató cég által a munkáspárti kongresszus előtt elvégzett előző, szokásos havi felmérés még azt mutatta, hogy a Labour 31, a Konzervatív Párt 38 százalékon állt, és ez a különbség a jobboldal javára május óta jellemezte a havi népszerűségi kimutatásokat.

Egységes pártként jelent meg

A felméréshez fűzött szakértői elemzés szerint egyértelműnek tűnik, hogy az elmúlt hetek belvillongásai után a Munkáspártnak a múlt hétvégi éves kongresszuson sikerült egységes pártként megjelennie a közvélemény előtt, és Tony Blair pártvezér-miniszterelnök nagyszabású búcsúbeszéde – a kormányfő nem sokkal korábban bejelentette, hogy a jövő évi kongresszus előtt távozik – kétségtelenül kedvező benyomást keltett.

Az elemzés szerint a Labour támogatottságának hirtelen emelkedése jelentős részt nyilvánvalóan a “szokásos kongresszusi megugrás”, de komoly mértékben tükrözi azt is, hogy a toryknak milyen “rendkívüli nehézséget jelent” annak meghatározása, hogy mit is akarnak üzenni a választóknak.

A konzervatívok nem ígérnek adócsökkentést

A konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje azt mindazonáltal már szombaton megüzente a választóknak, hogy a következő választási kampányban adócsökkentési ígéreteket ne várjanak a párttól. George Osborne a szombati The Timesban közölt interjúban kijelentette: a brit közfinanszírozás jelenlegi helyzetét tekintve “valószínűtlen”, hogy a toryk “kalapból elővarázsolt fehér nyúlként” azonnali adócsökkentéseket ígérnének, mert ezt a költségvetés nem bírná el. Hozzátette: nem akarja, hogy megismétlődjék az előző két választás tapasztalata, amikor a konzervatívok adócsökkentést ígértek, és komoly vereséget szenvedtek.

A The Times forrásai szerint ez az álláspont máris megrökönyödést keltett tory körökben, és a jobbszárnyon “nagyon nagy lesz a csalódás”. A Konzervatív Párt által felállított független szakértői bizottság a lap szerint azt fogja javasolni, hogy a toryk évi 19,5 milliárd font (nyolcezer milliárd forint) értékű adócsökkentési programot dolgozzanak ki, és ennek támogatottsága a frakcióban is erősödik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.