Külföld

Újra elnökké választották Ficót

admin
admin

2006. 09. 30. 19:40

Egyetlen jelöltjét, Robert Fico miniszterelnököt választotta ismét a Smer - Szociáldemokrácia nevű vezető szlovák kormánypárt elnökévé szombaton a párt Trencsénben (Trencín) ülésező közgyűlése.

Nem lesz a továbbiakban – mert a várakozásoknak megfelelően nem is jelölték – a Smer alelnöke Monika Benová Flasíková, a párt egyik eddigi alelnöke és brüsszeli képviselője, aki korábban többször bírálta Ficót, amiért kormányzati szerephez juttatta a magyar-és romaellenes kirohanásairól ismert Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját (SNS). A nemzetközi politikában szalonképtelennek minősülő SNS miatt az európai szocialisták várhatóan kizárják soraikból, jobbik esetben felfüggesztik Fico pártjának ESP-tagságát.

Fico erről a közgyűlésen azt mondta, hogy a fanyalgókat nem az SNS koalíciós tagsága, hanem az zavarja, hogy nem a korábban kormányzó s most ellenzékbe kényszerült pártok közül választott koalíciós partnereket. Szavai szerint egyértelmű, hogy a nyári választások után – otthon és külföldön – nem csak a Smert, hanem az egész új szlovák kormányt el akarták szigetelni, de “ezt a kormány megakadályozta.”

Fico ismét sérelmezte, hallatlannak és példátlannak nevezte, hogy Szlovákiának olyan polgárai is vannak, akik Szlovákia monitorozására, azaz megfigyelésére biztatják a nemzetközi szervezeteket. A kormányfő egyértelműen Bugár Béláról, az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökéről beszélt. Slota és Fico hosszabb ideje sérelmezik, hogy Bugár Budapesten tárgyalt, ahol szerintük a szlovák kormánypártok ellen irányuló megengedhetetlen lépéseket tett, amikor augusztus 21-én az EBESZ, az Európai Parlament, valamint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének magyar képviselőivel tárgyalt.

Fico már többször jelezte: ezt a hazafiatlan cselekedetet levélben kéri számon Bugáron, aki megerősítette, hogy egyelőre nem kapott ilyen levelet, ellenben nem érti, vajon egy uniós ország legitim pártjának elnökeként miért ne tárgyalhatna egy másik uniós ország bármelyik pártjával. Mint mondta, ezt senki sem kérheti rajta számon, ráadásul tudni illenék, hogy Budapesten senkit sem uszított Szlovákia ellen. Épp ellenkezőleg: a szlovákiai történésekkel kapcsolatosan mérsékletre intette magyar partnereit. “Ha a kormányfő valóban ismeri a tárgyalásaim részleteit, akkor jobban tenné, ha fenyegetés helyett inkább vállon veregetne azért, amit mondtam. Mert hogy tudom, mit mondtam” – mondta az MTI megkeresésére az MKP elnöke.

Fico a közgyűlésen kijelentette: kormányzásának legnagyobb próbája a jellempróba lesz. “Mert ha jellemünkben csődöt mondunk, akkor ugyanúgy járunk, mint azok, akik előttünk kormányoztak, de ha képesek leszünk ellenállni az ő szofisztikus rendszerüknek, akkor hosszú távon sikeresek leszünk”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.