Nagyvilág

Bocsánatot kért a lengyel kormányfő

Bocsánatot kért a lengyelektől Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök amiatt, hogy kabinetfőnöke, Adam Lipinski egy titokban készült videofelvétel tanúsága szerint magas állami tisztséget ajánlott fel egy, a koalíciót felmondó kis párt képviselőnőjének azért, hogy lépjen ki a pártjából és álljon át a kormány oldalára.

“Bocsánatot kértek mindazoktól, akiknek joggal okozhattak meglepetést és csalódást a történtek. Ez az ügy átlépte a jó ízlés határát és a társadalmi normákat” – mondta a konzervatív kormányfő péntek este egy interjúban a lengyel köztévében. A kormányfő mindamellett azt bizonygatta, hogy csak jót akartak, mert biztosítani kívánták a többséget a kormány számára.

A miniszterelnök mindeddig igyekezett bagatellizálni az ügyet, és visszautasította a politikai korrupció vádját, amellyel az ellenzék és a média többsége illette. Kaczynski mindenekelőtt a kormánya megbuktatását célzó provokációt látott az ügyben.

Adam Lipinski, a miniszterelnöki kabinet vezetője – aki egyben Kaczynski helyettese a vezető kormánypárt, a Jog és Igazságosság élén -, államtitkári posztot ajánlott fel Renata Begernek, a baloldali-populista Önvédelem párt képviselőnőjének a “dezertálásáért”. Az ajánlattételt azonban újságírók rejtett kamerával filmre vették, és a kedden nyilvánosságra került felvétel tovább mélyítette az Önvédelem koalícióból való kilépésével a múlt héten keletkezett kormányválságot Lengyelországban.

A képviselőnő közben megvesztegetés kísérletének vádjával feljelentette a kancelláriavezetőt, s az ügyészség pénteken bejelentette a vizsgálat megindítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik