Nagyvilág

Barroso a kartúmi vezetést győzködte

Az EU-bizottság elnöke, José Manuel Barroso szombaton Szudánba látogat, hogy megpróbálja meggyőzni a kartúmi vezetést: egyezzen bele ENSZ-békefenntartók telepítésébe az ország nyugati, polgárháborútól sújtott tartományába, Dárfúrba.

Ebben az országrészben – ahová szintén elmegy Barroso – 2003 óta mintegy 200 ezren vesztették életüket az erőszakos cselekményekben, a kormánypárti milíciák és az ottani felkelők harcaiban, 2,5 millióan pedig elmenekültek otthonukból. A Franciaországhoz mérhető nagyságú területen mintegy 7000 afrikai békefenntartó próbál rendet teremteni, nem sok sikerrel. Ezért szeretnék a nyugati hatalmak, sőt, a pénzszűkében lévő s így e nehéz feladattól szabadulni akaró Afrikai Unió is, hogy ezt az erőt ENSZ-békefenntartók váltsák fel.

Az ENSZ 22 ezer katona kiküldésére tett javaslatot, a kartúmi vezetés viszont egyelőre elutasítja ezt. Szerinte az ENSZ-ajánlat hátterében a nyugati hatalmak “gyarmatosító ambíciói” húzódnak meg. Megfigyelők szerint viszont az igazi ok az, hogy a szudáni kormány nem akar igazán hatékony békefenntartó erőt látni az országban.

Az EU az Afrikai Unió dárfúri békefenntartó akciójának legfőbb finanszírozója (2004 óta 242 millió eurót adott e célra), s ezen belül nemrégiben 30 millió eurós gyorssegélyt utalt ki azért, hogy az AU december végéig fenntarthassa ezt a missziót. (Eredetileg a pánafrikai szervezet már szeptember végén be akarta fejezni szudáni küldetését.) Brüsszelben azt remélik, hogy ez a három hónapos haladék lehetővé teszi a megoldást, s így mégis sor kerülhet ENSZ-erők telepítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik