Nagyvilág

Moszkva az ENSZ-hez fordul Grúzia ügyében

Egyre élesedik a válság Oroszország és Grúzia között, miután a grúz hatóságok kémkedés vádjával letartóztattak hat orosz katonatisztet. Moszkva az ENSZ segítségét kérte, és megkezdte állampolgárai evakuálását Grúziából.

Az orosz ENSZ-nagykövet arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy lépjen fel Grúziával szemben „veszélyes és elfogadhatatlan” cselekedetei miatt – írja a BBC.


Az orosz katonatisztek letartóztatása után Moszkva visszarendelte az orosz nagyköveteket, és nem adnak ki vízumot sem a grúzoknak. Oroszország elkezdte állampolgárainak evakuálását Grúziából. A katasztrófaügyi minisztérium különgépén elsősorban a Tbilisziben dolgozó diplomaták és követségi alkalmazottak feleségeit és gyerekeit szállítják haza, de velük megy Kavalenko orosz nagykövet is, akit konzultációra hazarendeltek Moszkvába.


Kémkedéssel vádolnak


Oroszország és Grúzia között csütörtök óta súlyos válság bontakozott ki, a grúz rendőrök körülvették a tbiliszi orosz katonai parancsnokságot, majd a televízió kamerái előtt kémkedés vádjával letartóztattak hat orosz katonatisztet, akik az éppen felszámolás alatt álló orosz támaszpontokon a csapatok kivonását szervezik. Az orosz katonai felderítés négy olyan tisztjéről van szó, akik kémkedésben és provokatív akciók szervezésében vettek részt – mondta Vano Merabisvili grúz belügyminiszter. Az orosz tiszteket várhatóan még pénteken bíróság elé állítják kémkedés vádjával és megkezdik előzetes kihallgatásukat.


Fokozódó nyomás

Erre az orosz külügyminisztérium és több vezető orosz politikus is felháborodottan reagált Oroszországban, és a biztonsági tanács összehívását kérte, de a grúzok azóta is fokozzák a nyomást.

Csütörtökön elfogtak és megvertek a batumi orosz támaszpont mellett több orosz katonát, fegyvereiket pedig elvették, mondván, nem volt náluk megfelelő dokumentum. Ugyanez történt a szakadár Dél-Oszétiában lévő orosz békefenntartók egy járőrével is.


Egyes orosz politikusok már katonai ellenlépéseket emlegetnek, de a jelek szerint az a vonal kerekedik felül, hogy nem szabad felülni a provokációnak. A grúz elnök hisztériának nevezte Moszkva reakcióját a letartóztatásokra. Oroszország a kiéleződött helyzet ellenére sem szüntette meg a Grúzia számára létfontosságú energiaszállításokat – értesült a Magyar Rádió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik