Külföld

Irán-ellenes szankciókat fogadtak el Washingtonban

admin
admin

2006. 09. 29. 11:54

Az Iránnal szembeni amerikai szankciók meghosszabbítását és szigorítását előirányzó törvényt fogadott el a washingtoni képviselőház. A szankciók az amerikai vállalatoknak az iráni energiaszektorba való beruházását sújtanák.

A jogszabály, amelyről név szerinti szavazást tartottak a kongresszus alsóházában, s amely még a szenátus elfogadására vár, öt évvel meghosszabbítja az Irán-Líbia szankciótörvény (ILSA) néven ismert gazdasági büntetőintézkedéseknek a hét végén lejáró érvényét. A szankciók arra irányulnak, hogy elrettentsék az amerikai vállalatokat attól, hogy az iráni energiaszektorba ruházzanak be.

A törvény új elemként kötelezően végrehajtandó büntetőintézkedések kivetését írja elő azon vállalatokra, amelyek olyan termékeket, szolgáltatásokat vagy technológiát szállítanak Iránba, amelyek felhasználhatók atom-, vegyi- vagy biológiai fegyverprogramban.

A törvényt támogató szenátorok igyekeznek a felsőház minden tagját fölsorakoztatni a jogszabály mögé, hogy azt még a kongresszus ülésszakának hét végi berekesztése előtt el lehessen fogadni, s továbbítani lehessen George Bush elnöknek aláírás végett. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak az urándúsítás felfüggesztésére.

Az iszlám köztársaság – fittyet hányva a határidőre – váltig hangoztatja, nukleáris programja elektromos áram termelésére szolgál, az Egyesült Államok és néhány másik nagyhatalom azonban kétségbe vonja ezt, azt állítva, Teherán atomfegyvert akar előállítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.