Nagyvilág

Nincs áttörés Irán ügyében

Nem hoztak áttörést Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Ali Laridzsáni, nukleáris ügyekben illetékes iráni főmegbízott Berlinben csütörtökön véget ért tárgyalásai, de a felek megállapodtak a folytatásban.

Mindezt maga Solana közölte a német külügyminisztérium vendégházában tartott „kétfordulós” találkozó után. A tárgyalások ugyanis szerdán este kezdődtek, majd csütörtök kora délelőtt folytatódtak az iráni nukleáris válság lehetséges diplomáciai megoldásáról. A tanácskozás előtt olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint valamelyest közeledett egymáshoz a Nyugat és Irán álláspontja, azaz bizonyos politikai és gazdasági engedmények fejében Teherán készen állna az urándúsítás ideiglenes felfüggesztésére.

A mostani tárgyalások után a felek semmilyen hasonló kompromisszumra nem utaltak, ugyanakkor megfigyelők pozitívan értékelték azt a bejelentést, amely szerint hamarosan – a lehető legrövidebb időn belül – újból találkozik a két politikus. Laridzsáni, aki egyben az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára is, azt emelte ki, hogy – mint fogalmazott – minden fontos témát áttekintettek. Szavai szerint ezek megvitatása során pozitív eredményeket is elértek.

Solana és Laridzsáni egyaránt közös célnak nevezte a Nyugat és Irán közötti hivatalos tárgyalások mielőbbi újrafelvételét, ami – ismét megfigyelők szerint – arra utalhat, hogy Teherán mégiscsak kész valamiféle kompromisszumra. Egyébként egyes korábbi sajtójelentések arra is utaltak, hogy Irán hajlandó lenne bizonyos engedményre, de ragaszkodik ahhoz, hogy ezt tartsák titokban. A szerdai, illetve csütörtöki tárgyalásokról – az említett általánosságokon kívül – konkrét részletet egyik fél sem közölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik