Nagyvilág

Új választás Lengyelországban?

Előre hozott választások lehetőségéről kezdtek tanácskozást a lengyel frakcióvezetők csütörtökön Varsóban, s a közvélemény-kutatások szerint a lengyelek többsége is változást akar.

Az egyeztetések tárgya az, hogy összehívjanak-e egy rendkívüli parlamenti ülést – még a soron következő október 10-i előtt -, amelyen szavazásra bocsáthatnák a parlament feloszlatását. A kormánykoalíció előző heti felbomlásával kialakult kormányválságot tovább mélyítette az az esemény, hogy kedden nyilvánosságra került egy titkos filmfelvétel, amelyen Jaroslaw Kaczynski kormányfő pártbeli helyettese tárcát kínált a kormányban a koalícióból kiebrudalt Önvédelem párt egyik képviselőjének, ha elhagyva frakcióját a kabinet többségét erősítené a törvényhozásban.

A felvétel napvilágra kerülése nyomán a Lengyel Parasztpárt felfüggesztette a koalíciós tárgyalásokat a legerősebb kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal. Politikai korrupcióról és szavazatvásárlásról szóló vádak fogalmazódtak meg a kormánnyal szemben, több ellenzéki párt a miniszterelnök távozását követelte. A kormányfő az új kormánytöbbség megteremtésére tett lépésnek nevezte a felvételen rögzített beszélgetést, amiben nem lát semmi kivetnivalót, és védelmébe vette kormányát.

Több, csütörtökön közzétett közvélemény-kutatási eredmény azt mutatta, hogy a lengyelek nagy többsége a kormány visszalépésében és új választások kiírásában látja a kiutat az országban kialakult belpolitikai válsághelyzetből.

Kormányváltó hangulat

A Super Express című bulvárlap felkérésére készített felmérésben a megkérdezettek 67,8 százaléka úgy vélekedett, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania. A Gazeta Wyborcza című liberális napilap számára készült közvélemény-kutatásban a megkérdezettek hatvan százaléka azt mondta, hogy a kormánynak távoznia kell, 64 százalék vélekedett úgy, hogy a parlamentnek fel kell oszlatnia magát és – egy évvel a választások után – előre hozott voksolást kell tartani.

A Wprost című jobboldali hetilapban közölt felmérés szerint, ha most vasárnap tartanák a választásokat, a PiS csupán a szavazatok 18,1 százalékára számíthatna, míg a liberális Polgári Platformra a választók 34, az Önvédelemre pedig 10 százalékuk voksolna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik