Nagyvilág

Titkos videó súlyosbítja a lengyel kormányválságot

Az ellenzék lemondásra szólította fel a lengyel kormányt, miután nyilvánosságra került egy titkos filmfelvétel, amelyen Jaroslaw Kaczynski kormányfő pártbeli helyettese tárcát kínált a kormányból egy héttel ezelőtt eltávolított, azóta ellenzéki Önvédelem párt egyik képviselőjének, hogy a kabinet többségét erősítse a törvényhozásban.

A TVN lengyel magántelevízió kedden késő este vetítette le a felvételt, amely a kommentár szerint Adam Lipinskinek, a Jog és Igazságosság pártja helyettes vezetőjének és Renata Begernek, a baloldali populista Önvédelem párt képviselőjének az elmúlt napokban lezajlott két találkozóján készült. Lipinski először felajánlotta Begernek a mezőgazdasági államtitkári tisztséget, majd a második találkozón az a bírság került terítékre, amelyet az Önvédelem fizettet parlamenti képviselőivel, amennyiben átülnek egy másik frakcióba. Lipinski kilátásba helyezte, hogy „fontolóra veszik valamilyen pénzalap létrehozását”, hogy rendezzék ezt a kérdést.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a balközép irányzatú Polgári Platform Kaczynski kormányfő azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások kiírását követelte. Az ugyancsak ellenzéki szociáldemokraták felszólították az összes pártot, hogy vegyenek részt az október 7-re tervezett kormányellenes tüntetéseken, amennyiben a Jog és Igazságosság nem egyezik bele az előrehozott választásokba.


„A helyzet gyökeresen megváltozott” – mondta a titkos tárgyalás nyilvánosságra kerülése után Waldemar Pawlak, a Parasztpárt vezetője. Kijelentette: pártja ezek után felfüggeszti koalíciós tárgyalásait a Jog és Igazságosság vezetőivel, és magyarázatot vár Jaroslaw Kaczynski miniszterelnöktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik