Nagyvilág

További szigorítások Prágában a terrorveszély miatt

Tovább szigorították kedden a biztonsági intézkedéseket Prágában a hatóságok által nem részletezett, de fokozottnak minősített terrorveszély miatt. A terrortámadás lehetősége nem hivatalos értesülések szerint elsősorban a városközpontban áll fenn.

„Új titkosszolgálati értesülésekre tettünk szert, s ennek alapján léptünk” – mondta a közszolgálati rádiónak kedden reggel Ivan Langer belügyminiszter. Megjegyezte, hogy az intézkedések szigorításáról a kormány hétfői rendkívüli ülésén született döntés. Pavel Bém prágai főpolgármester szerint a hét végén foganatosított nagyobb biztonsági intézkedések még legalább egy hétig érvényben maradnak.

Ivan Langer szombaton rendkívüli sajtóértekezletén közölte: a kormány Prága ellen készülő terrorista támadás veszélyéről kapott igen komoly információkat, és emiatt a főváros több tucat pontján megerősítették a biztonságot.

Nem hivatalos források azt állítják, hogy a terrortámadás veszélye elsősorban a városközpontban, a történelmi zsidó negyedben áll fenn. Frantisek Bányai, a prágai zsidó hitközség vezetője szerint a zsinagógákat és a többi műemléket is nagyon szigorúan felügyelik. Mindez azonban a turistaforgalmat nem érinti, s a műemlékek bezárása semmiképpen sincs napirenden. Más források viszont azt állítják, hogy a terrorista fenyegetettség elsősorban a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret érinti.

Tény, hogy szombat óta Prága központjában láthatóan fokozott mértékben vannak jelen a géppisztolyos rendőrök. A hétfőn bevezetett intézkedés szerint néhány eddig is jól őrzött helyen most már az áthaladó gépkocsikat, illetve a gyalogosokat is ellenőrizni fogják. Az érintett helyszíneket azonban nem pontosították. Csehország más városaiban, illetve régióiban a szokásos biztonsági intézkedések vannak érvényben, sehonnan sincs jelentés szigorításokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik