Külföld

Göncz Kinga a BT bővítését szorgalmazta az ENSZ közgyűlésén

admin
admin

2006. 09. 26. 06:36

Magyarország támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának a bővítését az állandó és a nem állandó tagok tekintetében is - jelentette ki Göncz Kinga külügyminiszter a világszervezet közgyűlésének 61. ülésszakán hétfőn New Yorkban.

Göncz Kinga – aki első ízben mondott beszédet a világszervezetben – hangsúlyozta: Magyarország véleménye szerint a bővítésre azért van szükség, hogy a testületben “jobban tükröződjenek a ma politikai realitásai.” Rámutatott: ezzel párhuzamosan javítani kell Biztonsági Tanács munkamódszerein.

A magyar diplomácia vezetője 15 perces beszédében kiemelte: az ENSZ iránti közbizalom erősítése céljából mélyreható gazdálkodási reformot kell végrehajtani a világszervezetben az elszámoltathatóság és az átláthatóság növelésével.

A reformoknak az ENSZ mindegyik fő szervére ki kell terjedniük, beleértve a közgyűlést, amelynek – mint hangsúlyozta – “a szervezet legfontosabb tanácskozó testületének kell maradnia.” Göncz Kinga gratulált a közgyűlés elnökének, a bahreini Sejka Haje Rasid al-Kalifának, ő az ENSZ történetében a harmadik nő, akit erre a posztra választottak.

A nők szerepéről

A külügyminiszter hangot adott meggyőződésének, hogy “a nők bevonása a döntéshozatali folyamatokba országos és nemzetközi szinten elősegítheti a jelenkor globális problémáinak jobb kezelését.” Magyarország elítéli az emberek mindennapjaiban félelmet és bizalmatlanságot szülő terrorizmus minden formáját – mondta, hangsúlyozva, hogy az ENSZ-nek kell maradnia a központi szereplőnek a terrorizmus elleni nemzetközi harcban.

Beszédében azt is kiemelte: az ENSZ új emberi jogi tanácsának megteremtésével új fejezet nyílt a jogvédelemben. Különösen fontosnak nevezte, hogy a nem kormányzati szervezetek teljes mértékben, akadálytalanul részt vehetnek a tanács munkájában.

A “magyar kérdés”

Rámutatott arra, mennyire fontos a kisebbségi kérdések körültekintő kezelése a soketnikumú társadalmakban. Kitért arra, hogy bár a magyar forradalmat leverték ötven évvel ezelőtt, 56 szellemét nem lehetett legyőzni. “Ma büszkén erősítem meg, hogy Magyarország minden olyan néppel szolidaritást vállal, amely a szabadságáért és a demokráciáért küzd” – hangoztatta.

Erkölcsi kötelességének nevezve köszönetet mondott mindazoknak a politikusoknak és diplomatáknak, akik éveken át az ENSZ napirendjén tartották a “magyar kérdést”. Göncz Kinga egyebek mellett röviden kifejtette Budapest álláspontját a balkáni rendezésről, a közel-keleti viszályról, Afganisztánról és Irakról. Beszélt Szudánról, az atomsorompó-egyezményről és a globális szegénység problémájáról is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.