Nagyvilág

Támadásokkal kezdődött a ramadán Irakban

Irak-szerte erőszakos támadások övezték hétfőn a muzulmán böjti hónap, a ramadán kezdetét. Az iraki miniszterelnök felszólította honfitársait, hogy a muzulmán szent hónap idejére tegyék félre nézeteltéréseiket, és törekedjenek a nemzeti egység megteremtésére.

A Bagdadtól mintegy 60 kilométerre délre fekvő Muszajjíb városban hétfőn délelőtt egy rendőrt megöltek, hatot pedig megsebesítettek egy rendőrőrsöt ért fegyveres támadás során. A hat autóval érkezett lázadók csak azután hagytak fel a tűzharccal és menekültek el, hogy amerikai csapatok érkeztek erősítésként.

Bagdad délkeleti részén a rendőrség két, harmincas éveiben járó férfi holttestére bukkantak. A kezükön és lábukon összekötözött férfiakkal több lövéssel végeztek, minden valószínűség szerint a fővárosban működő halálosztagok tagjai. Ugyancsak két, hasonló módon kivégzett férfi tetemét vasárnap éjjel találták meg Bagdad délnyugati részén.

Bagdad keleti részén három rendőr sebesült meg pokolgépes merényletben. Az első robbanószerkezet egy civil autó alatt robbant fel, a második pedig akkor lépett működésbe, amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek. Az iraki hadsereg katonái és amerikai kiképzőik legalább két feltételezett lázadót megöltek, tucatnyit pedig őrizetbe vettek hétfőn hajnalban Bagdadban két razzia során.

Az iraki szunniták szombaton, a lakosság többségét alkotó síiták viszont hétfőn kezdték el ünnepelni a ramadánt. Az előző években fokozódott az erőszak a muzulmán böjti hónap alatt. William B. Caldwell vezérőrnagy, az amerikai vezetésű szövetséges erők szóvivője a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az Irakot sújtó szektás erőszak előreláthatóan még jobban kiszélesedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik