Nagyvilág

Olmert szaúdi vezetővel találkozott?

Magas rangú szaúdi vezetővel találkozott titokban 10 nappal ezelőtt Ehud Olmert izraeli kormányfő - állította hétfői számában a Jediót Ahronót című izraeli napilap.

Az egyik legnagyobb izraeli lap névtelenséget kérő izraeli tisztségviselőket idézett, akik szerint Olmertet maga Abdallah szaúd-arábiai király fogadta, mások viszont azt sugallták, hogy az izraeli kormányfő az uralkodóhoz közel álló magas rangú személyiséggel találkozott. A megbeszélések helyszínéről és tartalmáról azonban egyik izraeli illetékes sem nyilatkozott.

A Jediót Ahronót először a múlt héten számolt be arról, hogy Izrael és Szaúd-Arábia titkos tárgyalásokat folytatnak a júliusban kitört libanoni háború óta. A lap úgy tudta, hogy a kapcsolatfelvétel abból a szaúdi felismerésből alakult ki, hogy a síita Hezbollahot támogató Irán képes destabilizálni a Közel-Keletet. A 10 nappal ezelőtti tárgyalások a Jediót Ahronót szerint az iráni nukleáris programról és az izraeli-palesztin megbékélés távlatairól szóltak.

Gideon Ezra izraeli környezetvédelmi miniszter az izraeli közszolgálati rádióban nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem pedig cáfolni a hétfői hírt. “Azt tudom, amit az újságban olvastam. Ezen túl minden szó felesleges” – mondta.

Izrael és Szaúd-Arábia között nincsen diplomáciai kapcsolat. Négy évvel ezelőtt Szaúd-Arábia egy békekezdeményezéssel állt elő, amelyben azt ajánlotta Izraelnek, hogy vonuljon ki az 1967-ben megszállt területekről cserébe valamennyi arab állammal való kapcsolatok normalizálásáért. Ariel Saron akkori izraeli kormányfő elutasította a javaslatot, tavaly nyáron viszont többek között azzal indokolta a Gázai övezetből való egyoldalú kivonulást, hogy előmozdítsa az izraeli-arab megbékélést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik