Nagyvilág

Barroso: Románia és Bulgária után le kell állítani a bővítést

Az Európai Bizottság elnöke a román és bulgár EU-csatlakozást követően egy időre leállítaná a bővítési folyamatot az unió intézményi reformjának és az alkotmány megteremtésének érdekében.

Európai Uniónak Románia és Bulgária csatlakozása után először véghez kell vinnie az intézményi reformot, majd meg kell oldania az alkotmány problémáját – mondta Jose Manuel Barroso hétfőn, egy nappal az Európai Bizottság azon ülése előtt, melyen várhatóan kimondják, hogy Bulgária és Románia 2007. január 1-jén a közösség tagjává válhat.

Egyelőre nincs formális döntés, de úgy gondolom, hogy nem lenne bölcs további tagok felvétele az intézményi reform megvalósítása előtt – nyilatkozta Barrosso Brüsszelben. Az EU korlátozott kapacitásokkal rendelkezik a tekintetben, hogy új tagokat fogadjon be a kibővített szervezet megfelelő működésének biztosítása nélkül – fogalmazott.

Az Európai Bizottság elnökének szavai bizonytalanná teszik Horvátország és Törökország EU-csatlakozásának időpontját. Mindkét ország 2005-ben kezdett csatlakozási tárgyalásokba az unióval – írja a BBC.

Az EU alkotmánytervezetével kapcsolatban Barroso emlékeztetett, hogy a dokumentum tavaly a holland és a francia referendum során bukott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik