Külföld

Megfenyegette Németországot a Hezbollah

admin
admin

2006. 09. 24. 17:18

Megfenyegette Németországot a Hezbollah libanoni síita gerillaszervezet vezetője a libanoni békefenntartásban való közreműködése miatt.

Berlini külügyminisztériumi, illetve védelmi minisztériumi források arról számoltak be, hogy Haszan Naszrallah sejk egy legutóbbi beszédében élesen támadta Németországot, és még élesebben személy szerint Angela Merkel kancellárt a német szerepvállalás miatt. Naszrallah az idézett források szerint mindenekelőtt azt rótta fel, hogy a békefenntartásban való közreműködés indoklásaként a kancellár asszony elsődlegesen Izrael létezési jogának biztosítását említette.

A Hezbollah vezetője rendkívül kemény szavakkal támadta Merkelt, a békefenntartásban részt vevő német katonákat pedig közvetve rakétatámadásokkal fenyegette meg. Értesülések szerint illetékes források most vizsgálják a fenyegetés súlyosságát. A védelmi minisztérium képviselője ugyanakkor hangoztatta: mindez alátámasztja annak szükségességét, hogy a Bundeswehr katonái csakis egyértelműen körvonalazott mandátum, illetve világosan meghatározott jogok keretében kezdjenek hozzá a vállalt küldetésükhöz. Ez pedig – nem utolsósorban – magában foglalja fegyverhasználat lehetőségét is.

A kormány, illetve a parlament döntése alapján Németország mintegy 2400 katonával vesz részt a libanoni békefenntartásban, elsődlegesen haditengerészeti feladatok ellátásában. Ennek legfőbb célja pedig a Hezbollahhal szemben elrendelt fegyverszállítási embargó betartatása. A német kontingens a tervek szerint jövő hét második felében kezdi meg libanoni tevékenységét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.